Izvor: bsc happy
26.10.2023 u 13:47
0

‘MAGIČNI KOLAČ’ u tri sloja: Izvrsna poslastica koju je neočekivano lako napraviti

Ovaj je kolač postao hit na društvenim mrežama gdje se korisnici hvale kako je njima uspio, a svi redom kažu a ga je zaista lako napraviti.

Oni koji su ga radili kažu da se ‘čarolija’ događa kada se tijesto za čarobni kolač u pećnici odvoji u tri sloja; zahvaljujući prilično niskoj temperaturi pećnice od 162 °C. Budući da su redoslijed i priprema sastojaka presudni za uspjeh, svakako dobro odvojite žumanjke od bjelanjaka pazeći da u bjelanjcima nema komadića žumanjka, a zatim ih istučete u čistoj i suhoj zdjeli (najbolje metalnoj ili bakrenoj. Kad umiješate bjelanjke u tijesto, nemojte previše miksati; zapravo, bjelanjci bi trebali učiniti tijesto grudastim. Na kraju ostavite kolač da se potpuno ohladi prije nego što ga narežete, što će omogućiti da se krema stegne i bude lagano poslužiti.

4 jaja (odvojeni žumanjci i bjelanjci)
3/4 šalice šećera
komad maslaca, otopljen
3/4 šalice višenamjenskog brašna
2 šalice mlijeka
Šećer u prahu, za posipanje kolača

Zagrijte pećnicu na 162 °C i obložite kalup za tortu promjera 22 cm papirom za pečenje. Razbijte jaja u zdjelu, pažljivo odvojite žumanjke i bjelanjke. Zdjelu s bjelanjcima stavite sa strane. U zdjelu sa žumanjcima dodajte šećer i tucite dok smjesa ne postane blijedožuta, oko jedne minute. Dodajte ekstrakt vanilije i rastopljeni maslac i tucite dok se sastojci dobro ne sjedine, oko 30 sekundi do 1 minute. Dodajte brašno i tucite smjesu dok se ne sjedini. Ulijevajte mlijeko u ¼ šalice odjednom i tucite smjesu svaki put nakon dodavanja još mlijeka. Stavite na stranu.

Uzmite bjelanjke i istucite ih mikserom u čvrsti snijeg. Nježno umiješajte bjelanjke u tijesto, trećinu po trećinu, dok se ne sjedine. Pazite da ne izbijete zrak iz bjelanjaka. Tijesto treba biti rijetko, ali grudičasto. Ulijte tijesto u pripremljeni kalup za tortu. Pecite dok vrh ne porumeni i dok se kolač ne trese kad lagano protresete lim, oko 40 do 50 minuta. Kada se kolač ohladi, izvadite ga iz kalupa i po vrhu pospite šećerom u prahu. Narežite na kriške i poslužite sa šlagom i po želji svježim voćem. Uživajte!

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter