Izvor: Objektiv
27.09.2021 u 10:19
0

ČEŠĆE JE DOBIJAJU ŽENE MLAĐE OD 25 GODINA: Kako prepoznati UPALU jajnika?

Potrebno je dobiti adekvatnu terapiju 

PROČITAJTE JOŠ: EVO KADA ĆE BITI SAHRANA MARINE TUCAKOVIĆ

Upala jajnika je veoma česta pojava kod žena.

Uglavnom je u pitanju bakterijska infekcija koja zahvata područje jajnika i materice.

U normalnom stanju, to je predeo koji ne sadrži patogene organizme.

Međutim, u posebnim uslovima kao što su dug boravak na hladnoći, sedenje na hladnom i slično, upalni proces može spontano da se razvije.

PROČITAJTE JOŠ„SRPSKA MONIKA BELUČI“ BLISTA NA SELU U OSOMOM MESECU TRUDNOĆE (FOTO)

Upalu mogu prouzrokovati i mikroorganizmi koji se prenose polnim putem. Upala jajnika najčešća je kod žena do 25 godina starosti. Ona može biti veoma bolna i neprijatna, zbog čega je potrebno što pre otići kod lekara i dobiti adekvatnu terapiju. 

Kako da prepoznate simptome upale jajnika?

U simptome upale jajnika ubrajaju se:

1. Bol u stomaku

2. Bol u karlici

3. Pojačan sekret

4. Bolan polni odnos

5. Povišena telesna temperatura

6. Mučnina i povraćanje

Kako se leči upala jajnika?

Da bi ginekolog pristupio lečenju upale jajnika, potrebno je najpre uspostaviti sigurnu dijagnozu na osnovu anamneze, kliničke slike, laboratorijskih analiza, ginekološkog pregleda i laparoskopije.Ukoliko vaš ginekolog ustanovi da imate upalu jajnika, preporučiće vam mirovanje i lečenje, koje se uglavnom zasniva na antibioticima i analgeticima.

Koja je prevencija upale jajnika?

Zaštitićete se od eventualne upale jajnika ukoliko budete savesno vodili računa o svom reproduktivnom zdravlju. Osim brige o ličnoj higijeni, pod tim se podrazumeva i izbegavanje rizičnih seksualnih kontakata, jer upravo upalu mogu da prouzrokuju i mikroorganizmi prenosivi polnim putem.

 Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter