Izvor: Happy BSC
08.11.2021 u 09:11
0

Naučnici došli do jezivog otkrića: EVO ZAŠTO JE DELTA PLUS SOJ NAJOPASNIJI!

Mutacija Delta soja proširila se dvostrukom brzinom, jer je neverovatno mnogo zaraznija od prethodnih sojeva.

Naučnici koji prate mutacije kovida do sada su fokusirali svoju pažnju na promene u proteinu šiljaka virusa, koji on koristi da inficira ćelije. Pretpostavljalo se da su ove promene Delti, odnosno, Delta plus soju, olakšale širenje među ljudima i otežale njihov imuni sistem da prepozna i odbrani se.

PROČITAJTE JOŠ: Od večeras KOVID PROPUSNICE obavezne od 20h!

Sada istraživači veruju da je neupadljiva mutacija koja menja strukturno telo virusa možda igrala ključnu ulogu u tome da soj postane svetski dominantan.

Njihova studija je otkrila da R203M — koji je jedinstven za Delta — omogućava virusu da ubrizga do 10 puta više svog genetskog koda u ćelije domaćina nego starije verzije virusa.

KAKO NAPADA DELTA SOJ?

Kada kovid uđe u telo, on programira zdrave ćelije da oslobađaju više virusnih čestica koje zauzvrat inficiraju više ćelija, pomažući im da se umnože.

Stručnjaci su rekli da ovo otkriće može objasniti zašto ljudi, zaraženi Delta sojem, imaju mnogo veće virusno opterećenje od onih sa ranijim verzijama virusa.

Naučnici su pratili kako je modifikovani soj interagovao sa plućnim ćelijama u laboratoriji i uporedio ga sa originalnim virusom.

Tim — na čelu sa dobitnicom Nobelove nagrade profesorkom Dženifer Doudna — bio je „iznenađen“ kada je otkrio da je R203M deponovan 10 puta više mRNK od starijeg virusa.

Ljudi zaraženi varijantom Delta soja korone imaju virusno opterećenje 300 puta veće od onih sa originalnom verzijom virusa, pokazala je južnokorejska studija.

Virusno opterećenje – količina virusa u krvi osobe – je najveća kod pacijenata Delta soja kada prvi put počnu da pokazuju simptome.

Postepeno se smanjuje na nivoe drugih varijanti tek 10 dana nakon vrhunca infekcije. Veće virusno opterećenje povećava šansu da ga zaražena osoba prenese na druge.

– Ja bih opisao efekat Delta N proteina kao ubrzanje procesa kojim se gen virusa pakuje u virusne čestice. Na taj način se povećava efikasnost replikacije virusa – ovo dovodi do toga da se više virusa proizvodi i prenosi, rekao je virolog dr Klark, profesor na Univerzitetu.

PROČITAJTE JOŠ: UBOJITIJI OD „VUHANSKOG“ VIRUSA: Ruski virusolog o karakteristikama „delta“ soja

USKORO NOVE VAKCINE?!

On je rekao da su vakcine – koje ciljaju na protein šiljaka – postale manje efikasne protiv ove varijante, ali su i dalje najbolja odbrana protiv svakog soja korona virusa.

– To naglašava potrebu da se razmotri upotreba vakcina druge generacije koje sadrže N protein zajedno sa šiljkom i možda drugim virusnim proteinima. Uvek je bilo jasno da bi druge promene u varijantama virusa doprinele povećanju ‘virusne sposobnosti’.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter