Izvor: informer
16.08.2021 u 19:01
0

NUTRICIONISTI PREPORUČUJU: Uz mediteransku ishranu obavezno isprobajte i tradicionalnu nordijsku kuhinju!

Povrće, voće, manje mesa i više ribe zajednička su odlika ovih kuhinja, pa zato u zemljama Sredozemlja stanovnici imaju najmanje srčanih problema, a u Skandinaviji su fizički izdržljiviji.

Nordijska ishrana postala je alternativa za mediteransku! Sve više nutricionista favorizuje tradicionalnu kuhinju Danske, Norveške, Švedske, Finske, Grenlanda i Islanda.

Naučnici sa Univerziteta u Kopenhagenu tvrde da je ishrana naroda sa severa podjednako korisna za zdravlje kao i južnjačka, i da je dosad neopravdano bila zapostavljena.

Istraživanja su pokazala da stanovništvo Italije i Španije, gde je mediteranska ishrana uobičajena, ima najmanje kardiovaskularnih problema, ali su zato Skandinavci fizički izdržljiviji od njih i, zanimljivo je, mladoliki su.

VAŽNO:

MALI: Država isplatila minimalac za 66.000 radnika u turizmu

SVE O TREĆOJ DOZI VAKCINE: Evo ko sve može da se vakciniše od sutra!

NEMAČKA POZDRAVLJA VUČIĆEVU INICIJATIVU: Nemci su podržali „Otvoreni Balkan“

Vakcine Fajzer i Biontek stigle u Srbiju

STEVAN ĐOKIĆ U EMISIJI „POSLE RUČKA“: Moramo se više baviti omladinom, deca se moraju podići na pravi način!

– O nordijskoj i mediteranskoj ishrani često se piše kao o dijetalnoj, ali nije reč ni o kakvom restriktivnom režimu ishrane. To je stil života koji će vam pomoći da budete zdravi i vitalni – piše, piše „Majndbodigrin“.

Šta ove vrste ishrane imaju zajedničko?

Mediteranska i nordijska ishrana imaju više sličnosti nego razlika. Obe su zasnovane na lokalnoj i sezonskoj hrani.

Manje se jede meso, više povrće i riba, integralne žitarice i vrlo malo prerađene hrane.

Razlike

Glavna razlika između ova dva menija je primarni izvor masti. Maslinovo ulje je sinonim za mediteransku ishranu, dok se u nordijskoj koristi ulje od repice.

Maslinovo ulje je poznato po svojim zdravstvenim prednostima zahvaljujući visokom sadržaju polifenola i omega-9 masnih kiselina, a ulje od repice je popularno u kuvanju.

U nordijskoj ishrani ključne namirnice su bobičasto voće, kupus, jabuke, kruške, korenasto povrće, raž i fermentisano mleko.

U mediteranskoj ishrani naglašene su žitarice, povrće i voće, mlečni proizvodi, riba ili belo meso.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter