Izvor: HappyBSC
08.11.2021 u 11:05
0

O BOLESTI O KOJOJ SE RETKO PRIČA! Sve je vise izložen stid kod ljudi – ne govore o tome da ne bi bili podcenjeni!

Epilepsija je bolest o kojoj se jako malo zna,i dosta ćuti u 21. veku. Nažalost, osobe sa ovom bolesću prolaze kroz mnoge osude, smatraju se manje vrednim , često gube sigurnost kao i sami sebe, plaše se osude drugih ljudi. Jedna od ključnih bolesti za ovu bolest jesu (epilepsija, psihijatrijski poremećaji, klasifikacija, komorobiditet.

Dijagnostikuje bolesnika sa epilepsijom se utvrđujena EEG-u,i duhgotrajnog registrovanja na kaseti, uz neurološku i psihohijatrijsku kliničku procenu koja je postigla da se tacno uz neurološku i psihijatrijsku kliničku procenu koja je omogućila da se tačno razlikuju epileptični od neepileptičnih psihogenih napada i da se utvrdi vremenski odnos pojave mentalnih poremećaja i pojave napada (iktalno, peri-iktalno, interiktalno) u uzorku od 52 odrasla bolesnika sa farmakorezistentnom epilepsijom. U klasifikaciji su mentalni poremećaji komorbidni s epilepsijom posebno odvojeni od poremećaja specifičnih za epilepsiju, u koje spadaju: nekonvulzivni epileptični statusi, interiktalni disforični poremećaj i fobični strah od epileptičnih napada, interiktalne psihoze različitog tipa (shizofreniji slične psihoze i psihoze sa forsiranom EEG normalizacijom), postiktalne psihoze provocirane serijom epileptičnih napada, poremećaj.

Kako prepoznati epileptični napad?

Često ističu da pri napadu mogu da se osećaju malaksalo, trnu im ruke i imaju nekontrolisane pokrete kaoi ubrazan rad srca. Imaju osećaj mučnine kao i bol u glavi.

Klasični epileptični napadi karakteriše: gubitak svesti, podrhavanje ruku i nogu, grčenje celog tela, grčenje vilicom sa propratnom penom gde je jako bitno okrenuti bolesnika na levu stranu kao i kontrolisanje da l se jezik uvukao, kao i da sto pre odreaguju vađenjem jezika da ne bi došlo do gušenja.

 Epilepsija se može držati pod kontrolom samo pod ovim slučajem

Lečenja antiepilepticima uspesno jekod 60-70% bolesnika. Jako je bitno da se slušajusaveti neurologa ili neuropedijatra i odlaziti redovno na kontrole. Lekove treba uzimati na vreme, sa kojima se  može postići duga kontrola poremećaja svesti. Zdravim životom sa puno odmora i sna sto one najbitnije stvari koje treba uzeti kao predostrožnost.

Međunarodni dan epilepsije:

IBE je apelovao da će se podizanje svesti o ovoj bolesti bio održan 8.2. 2021 godine

Mentalni poremećaji su dijagnostikovani u toku opservacije i praćenja uzorka od 52 bolesnika sa epilepsijom, godina života 18- 54, 27 ženskog i 25 muškog pola. Svi bolesnici su imali farmakorezistentnu epilepsiju, pa je 38 bolesnika lečeno sa dva antiepileptika, 6 sa tri antiepileptika, a samo 8 bolesnika je moglo biti lečeno monoterapijom. Jedanaest bolesnika je hirurški lečeno. Vreme praćenja bolesnika je iznosilo 2-6 godina.

Prema statističkim rezultatima bolesti došli smo do ovog saznanja:

  • Tabela 1. Dijagnostika epileptičnih napada i neepileptičnih paroksizmalnih poremećaja video EEG registrovanjem bolesnika sa mentalnim poremećajima Tip napada ili paroksizmalnog događaja Broj bolesnika Procent (%) Prosti parcijalni napadi 10 19,2 Složeni parcijalni napadi 22 42,3 Primarno generalizovani napadi 8 15,4 Složeni parcijalni napadi i neeepileptični paroksizmalni događaj 12 23,1

PROČITAJTE JOŠ: UBOJITIJI OD „VUHANSKOG“ VIRUSA: Ruski virusolog o karakteristikama „delta“ soja

  • Tabela 2. Učestalost mentalnih poremećaja kod bolesnika sa raznim tipovima epilepsije prema vremenskom odnosu poremećaja sa napadima (iktalni, peri-iktalni, interiktalni)* Tipovi poremećaja Tip epilepsije Broj Iktalni Peri-iktalni Interiktalni bolesnika Broj % Broj % Broj % Parcijalna,
  • temporalnog režnja 32 32 100 14 43,7 20 62,5 Parcijalna, izvan temporalnog režnja 12 8 66,7 5 41,7 6 50 Generalizovana epilepsija 8 8 100 4 50 7 87,5
  •  Tabela 3. Tip mentalnih poremećaja u odnosu na tip epilepsije u 52 bolesnika* Tip epilepsije Tip mentalnog poremećaja Parcijalna temporalna Parcijalna izvantemporalna Generalizovana 32 12 8 Komorbidni poremećaji 8 3 2 Interiktalne psihoze 3 1 2 Kognitivni poremećaji 8 4 6** Interiktalni disforični poremećaj 16 4 1 Poremećaji ličnosti 9 2 2 Bolesnici sa dva i više poremećaja 12 2 5 Antiepilepticima izazvan ili pogoršan poremećaj 3 3 2 * Svi brojevi u tabeli odnose se na broj bolesnika. ** 5 bolesnika sa simptomatskom generalizovanom i 1 sa idiopatskom generalizo vanom epilepsijom.
  • Svaki čovek kojiima ovaj zdravstveni problem ne treba da se stidi sebe niti osude narado, već dda uzdignuto hoda jer nije niko kriv što mu se to zadesilo. Budite svoji i radite na sebi i svom samopouzdanju. Verujte u čuda, jer ona su moguća.

  Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter