Izvor: 24SEDAM
02.09.2024 u 17:35
0

OPERACIJA NA DALJINU: Doktor operisao rak pluća sa udaljenosti od 5.000 km koristeći robota!

Pionirska daljinska operacija raka pluća uz pomoć robota

Pionirska daljinska operacija raka pluća uz pomoć robota, koja je premostila razdaljinu od preko 5.000 kilometara, uspešno je obavljena u Drugoj narodnoj bolnici u Kašgaru u severozapadnoj kineskoj autonomnoj regiji Sinđijang, u saradnji sa Bolnicom za grudni hirurgiju u Šangaju.

Ova operacija predstavlja značajnu prekretnicu u napretku domaće tehnologije robotske torakalne hirurgije, probijajući prostorne i geografske barijere i omogućavajući većem broju pacijenata da iskoriste prednosti kineske „pametne“ tehnologije, prema lokalnim medijima u Kašgaru.

Operaciju je predvodio profesor Luo Čingćuan, poznati stručnjak za robotsku torakalnu hirurgiju iz Bolnice za grudni hirurgiju u Šangaju, zajedno sa timom asistenata predvođenih Čen Tjanšjangom, zamenikom direktora Druge narodne bolnice u Kašgaru, koji je takođe zaposlen u Bolnici za grudni hirurgiju u Šangaju, kao podrška Sinđijangu.

Koristeći brzinu i nisku latenciju 5G mreže, stručni tim iz Bolnice za grudni hirurgiju u Šangaju je daljinski kontrolisao domaći 5G robot za hirurgiju u Kašgaru, uspešno uklonivši tumor pluća kod lokalnog pacijenta.

Ovo ne samo da predstavlja značajan skok u medicinskoj tehnologiji, već i živu praksu nove medicinske produktivnosti, kao i važnu istraživačku inicijativu u balansiranju distribucije medicinskih resursa i unapređenju nivoa medicinskih usluga u udaljenim područjima.

Tokom operacije, profesor Luo je upravljao robotom sa konzole u Bolnici za grudni hirurgiju u Šangaju, koristeći 3D ekran i glavnu kontrolnu jedinicu kako bi video slike grudne šupljine pacijenta u realnom vremenu i precizno manipulirao robotskom rukom tokom operacije. Sama operacija trajala je punih sat vremena pre nego što je uspešno završena.

Uspešna realizacija ove operacije predstavlja još jedno veliko dostignuće u medicinskoj saradnji između Šangaja i Sinđijanga, demonstrirajući naprednu i inovativnu prirodu kineske medicinske tehnologije i donoseći praktičnije i efikasnije medicinske usluge pacijentima u udaljenim područjima.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar