Izvor: Objektiv.rs
15.08.2021 u 19:02
0

POVEĆAJTE UNOS TEČNOSTI TOKOM LETA: Koliko vode DECA treba da piju na dnevnom nivou?

Nemojte detetu često davati prerađene sokove i gazirane napitke Unos tečnosti zavisi od težine osobe, ali i još nekih faktora kao što je fizička aktivnost i slično.

PROČITAJTE JOŠ:

GUŽVE NA GRANIČNIM PRELAZIMA: Kolona vozila na Horgošu dugačka pet kilometara!

ITALIJA: Đaci od septembra se vraćaju u školu, a nastavnici će morati da imaju zelenu propusnicu ili negativan test!

PEVAČ GRUPE LEGENDI ZA „VIKEND JUTRO“: Neko ide da peva samo da bi zaradio novac, a neko zato što mu to predstavlja zadovoljstvo!

ANALITIČAR TOMA KRESOJEVIĆ ZA „VIKEND JUTRO“: Zemlja ako je ekonomski i politički jaka može mnogo da uradi za svoj narod!

U tečnosti koje treba da pijemo spadaju čajevi, prirodni i ceđeni sokovi, ali najviše voda. 

Ona reguliše telesnu temperaturu, probavu, izbacuje toksine iz tela i ima još mnogo bitnih funkcija kad je zdravlje u pitanju.

Zbog toga treba da vodite računa da i vi, ali i vaše dete, unosite dovoljno tečnosti svakog dana.

Međutim, kako ćete znati koja količina vode je potrebna vašem detetu na dnevnom nivou?

Prema istraživanju Američke akademije za pedijatriju, deca uzrasta od 1 do 3 godine treba da piju približno 4 čaše tečnosti dnevno, uključujući vodu i mleko. Za stariju decu koja imaju između 5 i 8 godina, broj čaša se povećava na oko 5 čaša, a za još starije i do 8 čaša tečnosti dnevno.

Naravno, treba da imate na umu i to da će unos tečnosti biti povećan tokom letnjih meseci, posebno kod dece koja su sklona znojenju, kako bi organizam nadoknadio izgubljenu tečnost.

Vi treba da budete uzor svom detetu jer kada ono vidi da vi često posežete za čašom vode, vaše dete će činiti istu stvar. Ako se dešava da dete odbija vodu, njen ukus možete pojačati dodavanjem nekoliko kapi limuna, limete, narandže ili grejpa.

Pobrinite se za to da vaše dete ne hidrira telo samo pomoću tečnosti – sveže voće i povrće, poput lubenice ili krastavca, takođe će doprineti hidrataciji organizma.

Budite svesni toga da su deca sklonija hidrataciji od odraslih jer njihov ogrnizam još uvek nije uspostavio mehanizam za hlađenje tela kakav postoji kod odraslih osoba, pa je njima često potrebna dodatna hidratacija.

Savet je da što više smanjite unos preređanih voćnih sokova, kao i gaziranih napitaka koji doprinose dehidrataciji tela. Znaćete da vaše dete unosi dovoljno tečnosti ako mu je mokraća svetložuta ili bleda. Taman, zamućeni urin, retko mokrenje i suva koža su znaci da vaše dete ne unosi dovoljno tečnosti.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter