Izvor: HappyBSC
26.02.2022 u 18:47
0

PREPORUKA FIZIJATRA RADOVIĆA ZA HAPPY TV: Najbolja preventiva jeste UMERENA FIZIČKA AKTIVNOST makar i u kućnim uslovima!

U periodu smo godine koji je podložan češćim promenama vremena.

U odnosu na prethodne godine, kada su to više osećali naši najstariji, sve je više mladih koji se žale na promenu vremena i na određene tegobe, da ih bole kosti i kičma.

Tim povodom, gost emisije „Telemaster“ je bio fizijatar dr Žarko Radović. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

-Činjenica je da danas sve više mladih iznad 18 godina barem jednom je osetilo bol u koštanom sistemu.  Bilo da je reč o pokretljivosti, spazmu, ukočenosti…Često se jave jutarnji bolovi. Reumatske tegobe koje prate stariju populaciju, tzv. spondiloza ili okoštavanje kičmenog stuba,  javlja se kao bol u zglobovima generalno, naročito na promenu vremena toplo-hladno. Svi reagujemo na to, pogotovo kada je koštano-zglobni sitem u pitanju-rekao je fizijatar. 

Dr Radović je napomenuo da je vrlo bitno da se odmah po pojavi bolova javimo lekaru. 

-Čim traje neka tegoba u kontinuitetu par dana, vreme je da se javimo lekaru. Kod mlađe populacije i bol se brže smanjuje. Čim nastavimo sa fizičkim aktivnostima ta bol se vraća. Bitno je da se javite što pre kada su tegobe manje. 

O načinima dijagnostike, doktor Radović je rekao: 

-Magnetna rezonanca je zlatni standard u dijagnostici. Što se tiče rendgenskog snimka on pokazuje koštane strukture. Preporučujem ga za stariju populaciju. Tu se vidi da li su koštane strukture osteoporotične, degenerativno izmenjene… Preventiva je jako bitna, ali ne vodimo svi toliko računa o sebi. Vežbe jesu najbolja preventiva ali moramo da znamo kako da vežbamo. Umerena i dozirana fizička aktivnost je dovoljna za  dobru kondiciju. Nekada se dešava da se ukočimo zbog nekog bezazlenog pokreta i može da se desi bilo kome, kada se najmanje nadamo.

O najčešćim terapijama: 

-U zavisnosti  od faze u kojoj se pacijent nalazi takve su i terapije. U akutnoj fazi, upala mora da se smiri.  Tu su medikamenti, mirovanje, rasterećenje donjeg dela leđa ukoliko je kičma u pitanju. Rasterećenje i svih prerifernih zglobova kada se govori o kuku, kolenu i karlici… Nakon toga sledi adekvatna fizikalna terapija.  Za diskus herniju postoji  pregršt različitih terapija, pogotovo neoperativna spinalna dekompresiona terapija kičme koja deluje na uzrok problema. Tu se vrši istezanje mekih struktura kičmenog stuba jer diskus je u stvari mehanička povreda. On stvara jedno ispupčenje koje vrši pritisak na nerv i svara bol. To se manifestuje kroz levu ili desnu nogu. Mokrenje, erektivna disfunkcija, trnjenje stopala, sa neurološke strane gledano, su vrlo bitni simptomi. Nekad pacijenti misle da imaju bolove u bubrezima, a zapravo je bol u donjem delu leđa. Problem vratne kičme može da se manifestuje zujanjem u ušima, bolom u potiljačnom delu. Često pacijenti lutaju od lekara do lekara ne bi li shvatili šta je pravi uzrok problema. 

-Jako je veliki problem krive kičme kod dece. Od sedme do dvanaeste godine moralo bi da se obrati pažnja na decu i kako nose školske rance. Šaljemo decu na različite fizičke aktivnosti misleći da će biti zdravija i da će im to pomoći u razvoju. Međutim, mora da se obrati pažnja na rane deformitete, prvenstveno skoliozu, kifozu. Kičma ide u onom položaju koja njoj prija i odgovara, a svi smo postali pogrbljeni od upotrebe računara i telefona.  Kod male dece je vrlo bitno da se sa kineziterapijom počne što pre, jer se ti deformiteti do 18 godine mogu ispraviti. 

Dr Radović je istakao da je preventiva najvažnija i da je ključna umerena fizička aktivnost makar i u kućnim uslovima. 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter