Izvor: Objektiv
14.10.2021 u 21:50
0

PROVERITE: Da li kafa pogoršava GRČEVE tokom menstruacije?

Mišljenja su podeljena

PROČITAJTE JOŠ: NASTAO MUK: Poznata pevačica se pojavila na rođendanu potpuno gola, ima 140 kilograma i ne stidi se da to i pokaže! (FOTO)

Jedna šolja kafe rano prepodne mnogim ljudima je prioritet.

Međutim, da li ste znali da kafa može pogoršati menstrualne grčeve? 

Doktori sa Američkog koledža koji pripadaju odeljenju ginekologije naveli su da se izbegavanje kofeina preporučuje za ublažavanje simptoma PMS – a (predmenstrualnog perioda). 

Najviažnije od svega je da ustanovite kako vaš organizam reaguje na ovu supstancu.

Kako kofein može uticati na grčeve?

Doktorka Ana Kabeka ističe da kofein može pogoršati grčeve tokom menstruacije.

PROČITAJTE JOŠ: „ZGAZILA GA JE I ŠUTNULA!“: Brat Megan Markl razvezao jezik o detaljima iz sestrinog prvog braka i ostavio javnost u šoku

– Konzumiranje napitaka koji u sebi sadrže kofein, poput čaja i kafe, može povećati nivo estrogena, što može pogoršati simptome PMS – a. S obzirom na to, vrlo je individualno, od osobe do osobe i iz meseca u mesec – rekla je ona.

– Kofein takođe izaziva vazokonstrikciju, što je moderan način da se kaže da kofein sužava krvne sudove – kaže ginekolog Vendi Trubov.

Tokom menstruacije, materica izbacuje sluznicu. Kada je protok krvi ograničen na matericu, napetost se povećava, što dovodi i do povećanja intenziteta bola tokom ovog procesa.

Opet, postoji vrlo malo studija koje bi to potvrdile.

– Sve je to teroija, nema činjenica – naglašava Trubov.

Ipak, ona ističe da ako primetite povezanost između konzumiranja kafe i menstrualnih grčeva, treba da razmislite o zameni tog napitka tokom ciklusa.

– Biljni čajevi bez kofeina (ili zeleni čaj) visoko su na mojoj listi preporučenih pića – kaže Kabeka i dodaje:

– Začinsko bilje i toplota zajedno mogu biti veoma umirujući.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter