Izvor: HAPPY BSC/Viktorija Samardžić
15.12.2021 u 18:22
0

„REDOVNO PRANJE RUKU, DEZINFEKCIJA PREDMETA I PROVETRAVANJE PROSTORIJA“: Dr. Dejan Savić ekskluzivno za HAPPY BSC daje važne savete kako da ove zime zaštitimo uho, grlo i nos (INTERVJU)

Hladni dani nam pored zimskih čarolija donose i neželjene infekcije uha, grla i nosa. 

Potpukovnik dr. med. Dejan Savić, otolarinoralingolog, načelnik kabineta za bolesti uha, grla i nosa Instituta za vazduhoplovnu medicinu Vojnomedicinske akademije ekskluzivno za HAPPY BSC odgovara na važna pitanja koja nas zasigurno sve zanimaju.

Kako na najbolji mogući način ove zime da zaštitimo uho,grlo i nos?

„Zima, zima, e pa šta je,ako je zima nije lav“ – reče nama čika Jova. Apciha!!! Čuje se na sve strane. Hladni dani nam pored zimskih čarolija donose i neželjene infekcije uha,grla i nosa. I svi smo po malo uplašeni, informacije i panika u doba pandemije Covida-19 lete brže od muzičkih nota. Često čujemo – zaštiti rukom usta kada kijaš i kašljes ali uzročnici infekcija se ne prenose samo kapljičnim putem – zapravo infekcija se najčešće prenosi dodirom, preko predmeta, dečjih igračaka. Zato je preventiva – redovno pranje ruku, dezinfekcija predmeta i igračaka i redovno provetravanje prostorija. Veoma je bitno naglasiti da stalno treba raditi na podizanju imuniteta – pored povećane količine unosa Vitamina C i antioksidanasa kojim je bogato crveno voće. Iako se svi u toku zime „ušuškamo“u svojim toplim domovima i prostor se manje provetrava. Izlaganje hladnoći tokom hladnog perioda je još uvek kod nas u povoju ali se kao u Rusiji sve više primenjuje – na niskim temperaturama uzročnici infekcija – bakterije i virusi nemaju šanse da prežive. Zato Eskimi imaju najmanju učestalost oboljevanja od infekcije uha, grla i nosa.

Kako se odvijaju pregledi sada dok traje pandemija Covid-19? 

U početku je najčešći simptom infekcije Covidom-19 bila povišena telesna temperatura i gubitak čula mirisa i ukusa. Sada kako virus mutira menja se i klinička slika obolelih pacijenata.Većina simptoma je u regiji uha,grla i nosa pa je ORL specijalista u prvim linijama odbrane. Pregled je u osnovi isti ali pored maske treba nositi i zaštitne rukavice i vizir kako bi najisturenija ulazna mesta infekcije bila zaštićena.

Sa kojim tegobama vam se pacijenti javljaju najčešće?

Pored povišene telesne temperature i gubitka čula mirisa i ukusa sada je najčešći simptom bolno i otežano gutanje, bol i grebanje u grlu,obilno slivanje bistrog sekreta iz nosa,glavobolja i osećaj težine u čeonom.predelu i korenu nosa kao i malaksalost.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter