Izvor: kurir
04.07.2024 u 19:28
0

Stomatolog otkriva sve o zubnim implantima: Od jednog zuba do nadoknade cele vilice

Nedostatak jednog ili više zuba, ponekad i totalna bezubost, je problem sa kojim se suočava veoma veliki broj ljudi. Razlozi zbog kojih dolazi do gubitka zuba mogu biti brojni, ali rešenje postoji i krije se u zubnim implantima.

Najčešće su gubici zuba posledica detalnog karijesa i njegovih komplikacija, periapikalnih procesa. Veoma čest uzrok gubitka zuba su i parodontalna oboljenja, odnosno oboljenja desni i potpornog tkiva koje okružuje zube – kaže dr sci Nataša Pejčić.

Do gubitka zuba, navodi doktorka, neretko dolazi i nakon povreda, preloma zuba ili izbijanja zuba.

– Može se desiti, iako retko, da nekim osobama ne niknu pojedini stalni zubi. Najčešće su u pitanju dvojke ili petice. Način kako će se nadoknaditi gubitak zuba, dentalnim implantima ili nekim drugim protetskim rešenjem (krunama, mostovima, protezama) zavisi od brojnih faktora: opšteg zdavlja, da li osoba pije neke lekove, razloga usled kojih je došlo do gubitka zuba, stanja okolnih zuba i tkiva, stanja kosti vilica, odnosa između gornje i donje vilice, starosti osobe.

SKONSI Tradicionalne engleske pogačice sa čokoladom niko ne odbija, po receptu bez mane

 

Deci se zubni implanti ne ugrađuju

Kod dece kod kojih još uvek traje rast i razvoj vilica, zubni implanti se ne ugrađuju. Kod nekih osoba usled nedovoljnje količine ili gustine vilične kosti na mestu ugradnje implanta, potrebno je sprovesti augmentaciju, odnosno nadoknadu kosti.

Implanti su standard u savremenoj stomatologiji

Standard u savremenoj stomatologiji je da se izgubljeni zubi odraslih pacijenata nadoknađuju zubnim implantima, gde god je to moguće. Dentalni implant je titanijumski šraf, koji se ugrađuje u kost na mestu nedostatka zuba.

Dr Pejičić kaže da se istraživanja iz oblasti dentalne implantologije veoma napreduju, pa su se pojavili i keramički šrafovi.

– Obe vrste su potpuno biokompatibilne sa kostima vilica i adekvatno apsorbuju i raspoređuju sile prilikom žvakanja i sprečavaju dalju resorpciju kosti, što predstavlja veliku prednost zubnih implanta u odnosu na neka druga protetska rešenja. Takođe, prilikom nadoknade zuba dentalnim implantima, ostali zubi se ne diraju, ostaju intaktni, što ponekad nije slučaj sa nekim drugim protetskim rešenjima, kao na primer zubnim mostovima, gde da bi nadoknadili zub, moramo uključiti i zub iza i zub ispred.

Rešenje i za potpunu bezubost

Zubnim implantima se može nadoknaditi jedan zub, ugradnjom jednog implanta i zubne krune koja se postavlja na njega, takođe može se nadoknaditi više zuba, time što se zubni implanti mogu postaviti kao nosači mosta. Kod potpune bezubosti zubni impanti mogu biti nosači proteza ili fiksnih radova koji nadoknađuju cele vilice.

Kako ističe naša sagovornica veoma važan činilac kod ugradnje zubnih implanata je detaljno planiranje i analiza svih faktora.

– Pre nego što se pristupi postupku ugradnje veoma je važno dobro planiranje, detaljni stomatološki pregled, analiza snimaka i viličnih modela. Pre ugradnje implantata trebali bi biti upućeni od strane stomatologa o svim fazama kroz koje ćete proći.

Postavka implanata uključuje hiruršku i protetsku fazu.

– Kada se implant ugradi u viličnu kost, sam kontakt implantata i vilične kosti je direktan, bez prisustva vezivnog tkiva, za razliku od prirodnog zuba. Nakon perioda hirurške ugradnje, sledi period integracije zubnog implanta za vilčnu kost, ovo je faza fiziološkog zarastanja, oporavka i remodelacije viličnih kostiju. Tokom ovog perioda ukoliko se proceni da je moguće pacijenti se mogu zbrinuti privremenim zubnim nadoknadama, koje će im pružiti estetski prihvatljivo i funkcionalno zadovoljavajuće rešenje, do trenutka izrade definitivnih zubnih nadoknada na implantima.

Važno je adekvatno održavanje oralne gihijene

Kod osoba koje imaju ugrađene zubne implante veoma je važno adekvatno održavanje oralne higijene, kao i redovne kontrole kod stomatologa u cilju postizanja dugortajnosti zubne nadoknade.

– Istraživanja i inovacije iz oblasti dentalne implantologije su veoma aktuelne, implanti sistemi i tehnike nse stalno usavršavaju i poboljšavaju. Sve ovo ima za cilj pružanje veće funkcionalnosti, komfora i estetike pacijentima. U Srbiji se koriste sistemi vodećih svetskih proizvođača po svim vodećim standardima.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter