Izvor: Tanjug
16.10.2022 u 19:24
0

SVAKO DRUGO DETE ZBOG OVOGA ZAVRŠI U AMBULANTI: Lekari apeluju da vlada „epidemija“!

U ordinacijama je najviše beba i dece do pet godina koja imaju iste tegobe, temperaturu i bol u uhu, a lečenje traje i do sedam dana

Svako drugo dete žali se na bol u ušima, lekarske ordinacije su pune, a lekari kažu da sve ovo liči na epidemiju upale uha.

MOGUĆ JE POVRATAK OVE DEČJE BOLESTI JER JE U SRBIJI 10 ODSTO DECE NEVAKCINISANO: Pedijatri otkrili da li ima razloga za brigu!

Upale uha najčešće pogađaju manju decu, bebe i decu uzrasta do pet godina, dok je kod starije dece to ređe.

– Ima dosta dece sa upalom uha, svako drugo dete. Bilo je toga i ranije, ali ovo je sada neverovatno, kao da je epidemija upale uva u pitanju. Uglavnom se javlja kod male dece. Nastaje tako što se pojavi sekret u gornjim disajnim putevima u nosu, a kod manje dece je taj put, to jest put tog sekreta od nosa do uha olakšan. Oni ne umeju lepo da obrišu nos i taj sekret putem kanala koji spaja nos i uho vrlo lako dođe do uha.

Prema njegovim rečima, upala uha može da bude virusnog, ali i bakterijskog porekla. Upala uva, jednostrana ili obostrana, detetu može da pravi probleme, s obzirom na to da je praćeno bolom.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

– Dete bude uznemireno, plače, odbija obroke, najčešće diše na usta i na taj način suši ždrelo, pa se desi da ga boli i grlo. Ukoliko je dete malo, ono ne zna da kaže da ga boli uho, ali može prilikom upale da se drži za uvo i da ima zapušen nos. Deca često uz upalu uva imaju i temperaturu, koja može ići i do 39, ali ne mora da znači da svaku upalu prati temperatura.

Bebe počnu iznenada da plaču noću, da vrište, odbijaju da sisaju ili piju tečnost iz bočice, jer se tada pojačava bol pri upali uha. Ako beba reaguje kada mu roditelj pritisne onaj deo ispred otvora ušnog kanala, onda se treba obratiti lekaru – napominje dr Milićević.

On objašnjava da lečenje traje između pet i sedam dana, kao i da su u nekim slučajevima potrebni antibiotici da bi se upala izlečila, a uz to se prepisuju i lekovi koji mogu da otpuše nos.

– Roditelji nikako ne bi trebalo na svoju ruku deci da daju antibiotik, potrebno je prvo konsultovati se s lekarom. Mogu se davati lekovi koji smanjuju bol, odnosno lekovi iz grupe paracetamola i ibuprofena, jer to smanjuje bol i temperaturu ako je prisutna.

„Retko se javljaju komplikacije u smislu proširivanja procesa, da pređe sa upale uha na upalu moždanih ovojnica i upalu mozga. To se događa retko, ali je zato potrebno reagovati na vreme – ističe sagovornik.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter