Izvor: Happy BSC
22.11.2021 u 14:13
0

U DANAŠNJOJ EMISIJI „SAVETNIK“ OTKRIVAMO: Da li med pomože u borbi protiv korone?

U današnoj emisiji  „Savetnik“ gost je bila Jelena Bokić – doktor u hitnoj pomoći i vlasnica pčelarskog gazdinstva.

Tema današnje emisije je bila “ Med u funkciji lepote i zdravlja“, naša gošća nam je dala značajne i bitne informacije, kada i koliko treba koristiti med, kao i u borbi protiv koje bolesti nam može pomoći.

Med se od davnina koristi kao hrana, ljudi su ga upotrebljavali kao lek, ali je korišćen i za negu lica i tela. O medu se govorilo kao o “daru sa neba”. Nektar i hrana bogova su reči koje su korišćene u celom antičkom svetu da bi se opisao. Ne bez razloga.

Prema nacionalnoj nutricionističkoj bazi podataka Američkog ministarstva za poljoprivredu, 100 grama meda sadrži:17 g vode, 0,3 g proteina, 82,12 g šećera, 6 mg kalcijuma, 2 mg magnezijuma, 52 mg kalijuma, 0,22 mg cinka, 0,03 mg vitamina B-2, 0,024 mg vitamina B-6, 304 kalorije, 82,4 g ugljenih hidrata, 0,2 g vlakana, 0,42 mg gvožđa, 4 mg fosfora, 4 mg natrijuma, 0,5 mg vitamina C, 0,12 mg vitamina B-3, 2 ug folata.

Naša gošća nam je otkrila da li med pomože u borbi protiv korone?

– Med se treba koristiti svakodnevno, on će nam pomoći u uzroku, a ne u posledicama. Može nam pomoći tako što će naš organizam pripremiti i ojačati ga, med može uklonite mnoge bakterije u organizmu. Zbog sastava je gust i nabijen mnogim komponentama, sadrži vodonik -peroksid, antioksidanat, obiluje mineralima, nije samo zamenan za šećer, nego je potupna hrana. Kad biste konuzmirali samo med i vodu, vi bi ste preživeli jedan dug vremenski period i  bili biste  zdravi. Med se takođe koristi i u nezi kože i lečenju kožnih oboljenja. Med za razliku od drugih supstanci može da prodire  u kožu.

Med ili šećer, da li je to isto?

– Šećer je saharoza, složeni šećer sastavljen od saharoza se sastoji od dva monosaharida  i fruktoze spojenih glikozidnom vezom. Med predstavlja smešu šećera, bioflamanida, proteina, aminokiselina i minerala. Med je slađi od šećera, ali je značajna razlika u komponentama, te je svakako  bolje koristiti med.

Zanimljiv podatak je da se mnogo češće umire od manjka šećera, nego od viška.

Med je lek koji se mora uzimati preventivno.

Da li dijabetičari mogu konzumirati med?

– Mogu, ali je bitno koliko i kada. Treba umerno i da se bira med ,a naša gošća ističe da su najbolji bagremov, šumski med… Kada vam padne šećer treba koristiti malo meda.

Moramo biti obrazivi nije svaki med pravi

– Benifiti meda važe samo za sirov, mora zadržati sva prirodna svojstva koje ima.Kako prepoznati da med nije pravi? – Ukoliko osećate neprijatnost i bol u stomaku.

Koliko kašika meda je dovoljno da bismo bili zdravi?

– Da li je dovolja kašika meda da nas zastiti od većine bolesti? Doktorka preporučuje da treba  biti jedan segment u svakodnevnoj našoj ishrani. Treba uspeti da nam zameni slatkiše, da ga koristimo u pravljenju kolača,  u raznim salatama i  na različiti način, tako će vas štiti od raznih bolesti. Zanimljiv podatak da pčelari žive 20  posto  duže od svojih vršnjaka.

Kakve sve propolis ima efekte po vaše zdravlje?

– Osim što je dobar za uplajeno grlo, propolis nam služi i za ubijanje apetita, za čireve, bubuljice, pomaže nam i kod uraslih dlaka i veoma je dobar u brobri protiv herpesa. Kao i ukoliko imate problem sa debelim i tankim crevom.

– Borba za zdravlje je jedan dugotrajan porces, priridnim put je malo duži, ali svakako bolji. Čarobne tablete nisu rešenje. Svakako treba obratiti pažnju na med da li je pravi i da li je otrovan?

– Otrovan može biti ukoliko je kontaminiran.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter