Izvor: Objektiv.rs
24.08.2021 u 12:35
0

ZA SLADAK SAN: Evo kakav uticaj položaj tokom spavanja ima na zdravlje?

Način na koji spavate često se zanemaruje, a on može imati značajan uticaj na san i celokupno zdravlje 

PROČITAJTE JOŠ:

VREMENSKA PROGNOZA ZA UTORAK 24. AVGUST: Očekuje se pad temperature, u nekim delovima zemlje pljuskovi i grmljavine

BROJ OBOLELIH RASTE: Više ih i na respiratoru!

PREMIJERKA O MINIMALCU: Ne deluje realno 39.000!

PIJANI VOZAČ JE USMRTIO MLADU DEVOJKU: Danas počinje suđenje!

Dobro zdravlje podrazumeva i kvalitetan san.

Činjenica je da, koliko god bili fizički aktivni i brinuli o ishrani, ne možemo biti potpuno zdravi ako ne spavamo dovoljno i kvalitetno.

Istraživanje je pokazalo da određeni položaji tokom spavanja negativno utiču na telo, a neki takođe utiču na celokupan kvalitet sna.

Ovo su pet najčešćih položaja spavanja i njihovih uticaja na zdravlje.

Položaj za zdravo srce

Spavanje na levoj strani olakšava limfnu drenažu, pomaže srcu da šalje krv u telo, doprinosi boljoj funkciji slezine, obezbeđuje dobro varenje i bolji protok krvi u srce i doprinosi boljem funkcionisanju žuči.

Trudnice, spavanje na boku

Ovaj položaj pomaže otvaranju disajnih puteva i manje su šanse da tokom sna dođe do apneje, odnosno kratkog periodičnog disanja. Za trudnice je ovaj položaj tokom spavanja najsigurniji. Međutim, spavanje na boku doprinosi bržem starenju kože i loše utiče i na držanje grudi, zbog gravitacije.

Okreni – obrni stil

Osoba se tokom noći pomera i sasvim nesvesno kombinuje položaje u kojima spava. To doprinosi boljoj cirkulaciji i distribuciji hranljivih materija. Osobe koje ovako spavaju probudiće se bez osećaja ukočenosti. Mana ovog položaja spavanje to što san može biti poremećen zbog čestog okretanja.

Na leđima za pravu kičmu

Snatra se da je ovaj položaj tokom spavanja najbolji za leđa. Spavanje na leđima na čvrstom dušeku daleko je najbolje da bi kičma bila prava i da bi se izbegao nepotreban pritisak na donji deo leđa, bokove i kolena.

Bez hrkanja, na stomaku

Glavna prednost spavanja na stomaku je izostanak hrkanja, kao i smanjene mogućnosti za pojavu apneje u snu. Za leđa i vrat ovaj položaj nije baš najsrećnije rešenje. On može da izazove bol, glavobolju i loše držanje. Za ovaj položaj se preporučuje veoma tanak jastuk ili još bolja opcija – ne koristiti jastuk uopšte. Standardna visina jastuka će mnogo bolje podići vrat, što može da dovede do kočenja tog dela, praćeno bolovima.

Fetus položaj

Spavanje u fetus položaju dobro je za trudnice, kao i osobe koje imaju probleme sa hrkanjem. Iako je jedan od omiljenih položaja za spavanje, nije najbolja opcija za kičmu i vratni deo. Što ste više sklupčani, više smanujujete duboko disanje, koje je zapravo ograničeno u takvom položaju.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter