Izvor: Objektiv.rs
01.09.2021 u 14:23
0

ŽVAĆITE ŽVAKE: Verovali ili ne, ali zubi će vam tako biti ZDRAVIJI

U tome će vam pomoći čak i suvo grožđe

PROČITAJTE JOŠ:

UŽIVO! Čavušoglu i Selaković na otvaranju turskog Generalnog konzulata u Novom Pazaru!

VREMENSKA PROGNOZA ZA 1. SEPTEMBAR: Promenljivo oblačno i malo svežije, najviša temperatura do 26 stepeni

NOĆ ZA NAMA: Saobraćajna nesreća na autoputu, povređene dve žene

VUČIĆ: Nisam potvrdio ništa nikome

Karijes je najveći neprijatelj svih zuba.

I da bismo njegovu pojavu sprečili, redovno ih peremo.

Štaviše, idealno bi bilo da to radimo nakon svakog obroka. To, naravno, nije svaki put moguće izvesti.

Pored redovnog pranja zuba, neophodno je i redovno korišćenje zubnog konca, ali i odlazak kod stomatologa najmanje dva puta godišnje.

Međutim, pored svega navedenog i svojim prehrambenim navikama možete uticati na smanjenje rizika od karijesa.

A evo i kako:

Pijte više mleka

– Američki istraživači su ispitanicima ponudili mleko, vodu i sok od jabuke. Ispitanici su bili podeljeni u tri grupe. Jedni su nakon obroka popili čašu mleka, drugi vode, a treći sok od jabuke. Ustanovljeno je da je mleko najbolje poslužilo kao zaštitno sredstvo protiv stvaranja kiseline u ustima i tako osiguralo zaštitu od karijesa. 

Jedite više vlakana

– Najbolje rezultate pružaju banane, jabuke i suve šljive. Naime, namirnice bogate vlaknima zahtevaju mnogo više žvakanja od ostale hrane, što može da poveća stvaranje pljuvačke i tako ukloniti štetne bakterije iz usta.

Žvakaća guma bez šećera

– Ako niste u situaciji da operete zube, uzmite žvaku bez šećera koja će sprečiti razmnožavanje bakterija u ustima, privremeno.

Grickajte suvo grožđe

– Iako je bogato šećerima i samo po sebi je lepljivo, što ih čini neprijateljima zdravlja zuba, suvo grožđe ima antimikrobno dejstvo i sprečava rast bakterija u ustima. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter