Izvor: Kurir.rs
10.03.2025 u 15:13
0

NA OVU HRANU MORATE PAZITI: Nutricionista otkriva najčešće razloge trovanja

Da bi sprečili trovanje hranom, moramo paziti na odrabir i način pripreme namirnica

Prevencija trovanja hranom počinje pažljivim odabirom namirnica i načinom pripreme. Pravilno kuvanje, pranje i skladištenje hrane mogu značajno da smanje rizik od opasnih bakterijskih i virusnih infekcija.

PROČITAJTE: VOĆE KOJE POMAŽE U SPREČAVANJU TEŠKIH BOLESTI: Svi ga vole ali ga ne jedu dovoljno

Trovanje hranom nastaje kada unesemo kontaminiranu hranu ili piće, a simptomi mogu da budu vrlo neprijatni. Bakterije, virusi, paraziti i toksini su najčešći uzročnici ovog problema. Iako pravilna obrada i priprema hrane mogu da smanje rizik, neke namirnice su podložnije razvoju štetnih mikroorganizama.

Nutricionistkinja Pudža Sing izdvaja pet vrsta hrane koje treba uzimati s oprezom kako biste izbegli trovanje hranom.

Sirova ili nedovoljno termički obrađena piletina i ostalo meso

FREEPIK.COM/freepik

Sirova ili nedovoljno terpički obrađena piletina i ostalo meso mogu da sadrže i opasne bakterije poput salmonele, ešerihije koli i listerije. Ove bakterije mogu da izazovu ozbiljna trovanja hranom, sa simptomima koji variraju od bolova u stomaku do po život opasnih stanja. Preporučuje se da se meso uvek kuva na odgovarajućoj temperaturi – piletina na najmanje 74°C, a mleveno meso na 71°C.

Simptomi trovanja hranom

Simptomi trovanja hranom obično se javljaju nekoliko sati nakon uzimanja kontaminirane hrane i mogu da uključuju:

mučninu i povraćanje
dijareju
bolove u stomaku i grčeve
povišenu temperaturu
slabost i vrtoglavicu
U težim slučajevima može da dođe do dehidratacije, groznice i ozbiljnijih komplikacija, posebno kod dece, starijih osoba i osoba sa slabijim imunitetom.

Sirovi ili nedovoljno termički obrađeni morski plodovi

FREEPIK.COM/fabrikasimf

Sirove ostrige, školjke i drugi morski plodovi mogu da budu zaraženi bakterijama i virusima poput vibria, norovirusa i hepatitisa A. Rizik od trovanja hranom je posebno visok kod osoba sa oslabljenim imunitetom. Da biste ga smanjili, obavezno dobro termički obradite morske plodove pre serviranja.

Nepasterizovani mlečni proizvodi

FREEPIK.COM/freepik

Nepasterizovano, odnosno sirovo mleko, sir i drugi mlečni proizvodi mogu da sadrže opasne bakterije poput listerije, ešerihije koli i salmonele. Proces pasterizacije uništava štetne mikroorganizme i čini mlečne proizvode bezbednijima za upotrebu. Zato uvek birajte pasterizovane mlečne proizvode kako biste smanjili rizik od infekcije.

Prethodno isečeno i zapakovano voće i povrće

FREEPIK.COM/valeria_aksakova

Iako su praktični, prethodno isečeni plodovi su podložniji kontaminaciji jer su prošli kroz više ruku i duže su ili izloženi vazduhu. Ako nisu pravilno oprani ili čuvani na odgovarajućoj temperaturi, mogu da sadrže bakterije poput listerije. Da biste smanjili rizik, uvek dobro operite voće i povrće i čuvajte ih u frižideru.

Sirova ili nedovoljno kuvana jaja

FREEPIK.COM/KamranAydinov

Sirova jaja mogu da sadrže salmonelu, bakteriju koja je jedan od najčešćih uzročnika trovanja hranom. Zato izbegavajte unos sirovih jaja u jelima poput domaćeg majoneza, sladoleda, testa za kolače koji se ne peku i holandeze sosa. Kuvajte jaja dok belance i žumance ne budu potpuno stegnuti.

Prevencija trovanja hranom zavisi od toga šta jedete i kako pripremate hranu. Kada niste sigurni, uvek birajte dobro termički obrađenu i pravilno skladištenu hranu kako biste zaštitili svoje zdravlje – poručuje nutricionista.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter