Izvor: KURIR
20.06.2024 u 10:53
1

Kako pravilno nanositi zaštitnu kremu? Ovako ćete smanjiti rizik od raka kože

Krema za sunčanje posebno tokom leta treba da bude u svačijoj kozmetičkoj torbici. Bilo da radite ili ste trenutno na odmoru, vašoj koži je potrebna zaštita jer sunce emituje štetne UV-A i UV-B zrake.

Prekomerno izlaganje suncu povećava rizik od osipa i crvenila, a godine nepažnje mogu povećati rizik od raka kože. Najbolje bi bilo da izbegavate direktno izlaganje suncu od 10 do 17 časova i da nosite odeću koja diše i dodatke kao što su šeširi i naočare za sunce.

Naravno, neophodno je nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom, a posebno oprezni treba da budu ljudi svetle puti. Svakako se savetuje nanošenje faktora 50 – posebno na leđa, grudni koš, nos, ali i na lice.

Koristite kremu čak i kada je delimično sunčano

Ne zaboravite da se namažete čak i ako je delimično sunčano, jer naša koža pamti. Pošto su nam faktorske kreme toliko važne svakog leta, logično je da u vezi sa njima postoji i dosta nedoumica

Na primer, možda mislite da će vas primena faktora 50 ujutru zaštititi ceo dan. Ili ste, na primer, pronašli neiskorišćenu kremu od pre dve godine i pitate se da li još uvek važi.

Dermatolozi kažu da kreme za samotamnjivanje ne pružaju adekvatnu zaštitu i da ih treba kombinovati sa SPF kremama. Isto tako, mešanje faktora 20 i 30 vam neće ponuditi faktor 50 jer se vrednosti faktora ne sabiraju.

 

Posle 50. ovaj deo tela žene zapostave: Ublažite bore na vratu pomoću kreme od 3 sastojka

 

Koliko često treba da nanosite kremu za sunčanje?

Kremu za sunčanje treba nanositi svaka dva sata. Ovo važi u uslovima direktnog izlaganja suncu, odnosno na plaži ili kada hodate po asfaltu. Koliko će krema trajati zavisi od njenog kvaliteta i sastojaka. Slikovito, sunce razlaže sastojke u formuli kreme, a kada smo mu izloženi, sastojci poput oksibenzona brzo oksidiraju i efikasnost zaštite se smanjuje.

Osim toga, ako kremu ostavite na visokoj temperaturi – na primer u automobilu – njeni sastojci slabe i gube svoju efikasnost. Toplota tada može smanjiti njenu efikasnost, pa je bolje držati kremu u senci.

Nanosite kremu na svaka dva sata

Dakle, da biste bili sigurni u efikasnost kreme, nanosite je svaka dva sata i obavezno izaberite visoke faktore. Brine o svim napomenama na kremi. Neke su vodootporni, dok druge nisu, i možda ćete morati da isprobate nekoliko proizvođača i formula da biste pronašli onu koja najviše odgovara vašoj koži.

I konačno, nanošenje kreme za sunčanje nije rezervisano samo za dane provedene na plaži ili bazenu. Ne zaboravite na odgovarajuću zaštitu gde god da se nalazite. Ništa manje opasno nije ni ‘gradsko’ sunce, a dugotrajna nepažnja može dovesti do povećanog rizika od kožnih oboljenja.

Koliko zaštitne kreme treba nanositi?

Dermatolozi kažu da je optimalno naneti dva grama kreme na centimetar kože. Ako želite da je adekvatno nanesete na vrat i lice, nanesite kremu na dva prsta po celoj dužini. Trebalo bi vam oko 24 prsta kreme za celo telo. Posebno vodite računa o svom licu jer štetni zraci mogu ubrzati starenje i isušiti kožu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “Kako pravilno nanositi zaštitnu kremu? Ovako ćete smanjiti rizik od raka kože”

  1. Kako ono beše, neki koji su plivali a namazali se sa kremema od 15 do 50 SPF sve ribe su se razbežale , ako nije dobro za ribe nije ni za ljude , bolje je da se ne izlazi u najgorem periodu dana kada je sunčevo zračenje najveće ili da se nosi šešir neki lep na glavi, što je meni napravila jedna gospodja šešeridzijka iz Zemuna lep šešir slamanati , ništa lepše u životu nisam videla čak ni u žurnalima .

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter