Izvor: kurir
11.06.2024 u 11:00
0

Kako razlikovati alergiju na sunce od opekotina: Ne dozvolite da vam ovi simptomi upropaste leto

Imate simptome alergije na koži koje su nepoznatog porekla? Odbacili ste potencijalne uzročnike u hrani i lekovima, i potpuno ste zaboravili da postoji alergija na sunce.

Alergija na sunce spada u najčešće letnje alergije i javlja se već u prvim sunčanim danima, naročito kod osoba sa osetljivom kožom. Čak 20 odsto svetske populacije ima alergiju na sunce, a zabrinjavajuća je činjenica da je ovaj tip alergije u porastu.

Za početak važno je znati da alergija na sunce nije crvenilo koje je uslovljeno opekotinama.

Zašto se javlja?

Alergija na sunce se javlja kao odgovor imunog sistema na sunčevu svetlost i UV zrake. Nakon izlaganja suncu ćelije preosetljivih osoba reaguju tako što menjaju strukturu, pa ih ćelije imunog sistema prepoznaju kao alergene i pokreću hemijske reakcije u organizmu kao odbranu, tako što se na koži sklonoj alergijama pojavljuju plikovi, crvenilo i osip.

Alergija se može javiti nakon nekoliko minuta do nekoliko dana od izlaganja suncu.

Sklonost ka alergiji na sunce

Iako još uvek nije pronađen tačan uzrok alergije na sunce, dokazano je da je jedan od uzroka, kao i kod svih alergija, genetska predispozicija.

Dokazana je povezanost alergije na sunce sa korišćenjem određenih lekova, a visok faktor rizika su i hemikalije koje se nalaze u parfemima, sapunima i šamponima.

Lekovi koji mogu biti uzročnici:

  • lekove protiv akni
  • antihistaminici
  • nesteroidni protivupalni lekove
  • neki antibiotici
  • lekove protiv gljivica
  • oralni antidijabetici
  • diuretici
  • lekovi protiv napetosti, nervoze i osećaja teskobe
  • antidepresivi

Žene su čak 10 puta više sklone alergiji na sunce od muškaraca.

Opekotinama od sunca su skloni osobe koje imaju svetliju kožu, ali alergija na sunce mogu dobiti svi, bez obzira na tip kože.

 

AKO SE BOBIČASTO VOĆE BRZO KVARI URADITE OVO Neće truliti i biće sveže danima

 

Alergija na sunce simptomi

Pojava eritema – crvenila kože i edema – otoka na koži znak su da se radi o alergiji na sunce. Uglavnom se prvo javljaju crveni pečati i osip koji svrbi nakon nekoliko sati od izlaganja suncu. Nakon početne upale kože povećava se količina melanina u epidermu. Ta oseteljivost se naziva fotobiološki tip kože.

Najčešće se javlja na dekolteu, spoljašnjoj površini ruku, zadnjem delu šaka i donjih delova nogu.

Kada se javlja alergija na sunce i koliko traje?

Najčešće se javlja već sa prvim znacima sunca u letnjem periodu, ali mogu se javiti i tokom zime.

U zavisnosti kada se primete prvi simptomi alergije postoje dve vrste fotodermatoze. Rana alergijska reakcija se javlja nakon samo nekoliko minuta ili sati izlaganja suncu, a usporene, kasne promene na koži mogu se primetiti i posle par dana kontakta sa suncem.

Dužina trajanja zavisi od vrste same alergije.

Vrste alergije na sunce

Postoji nekoliko vrsta alergija na sunce zavisno od uzroka i simptoma koji se javljaju.

Polimorfna svetlosna erupcija – je najčešća vrsta alergije na sunce. Javlja se nekoliko sati posle izlaganja. Karakterišu je: osip, svrab i crvenilo kože, uz pojavu otoka, nalik ubodu insekata. Najčešće dolazi do promene na koži donjeg dela vrata, zadnjoj strani ruku i pregibima ruku i nogu. Ova alergija nestaje nakon 2-3 dana, a učestalo izlaganje suncu tokom leta pomaže organizmu pri adaptaciji, tako da se pojavljivanje alergije smanjuje u toku jedne sezone.

Fotoalergijska erupcija je drugi po učestalosti tipova alergije na sunce. Ona nastaje usled kontakta sunca sa hemikalijama na koži. Pojedini lekovi takođe mogu izazvati simptome ove vrste alergije na sunce. Najčešći simptomi su crveni osip koji svrbi i sićušni plikovi koji se javljaju tek dan ili dva nakon izlaganja suncu i mogu zahvatiti delove kože koji su prekriveni odećom. Dijagnostikovanje ove vrste alergije na sunce zahteva foto peč testranje, pri kome se izlaže mali deo kože ultra – ljubičastim zracima sa hemikalijom na koju se sumnja (lek ili proizvod koji ste koristiti).

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter