Izvor: 24 sedam
26.09.2024 u 18:28
0

SA PROMENOM VREMENA MENJA SE I NEGA: Pripremite kožu za hladne jesenje dane

Prelazni period je pravo vreme za promenu rutine

Iako temperature ponovo prelaze 20 stepeni, u ovom prelaznom periodu treba početi sa pripremati kožu za zimske uslove.

Letnje i zimske vremenske prilike utiču na kožu, ali na različite načine, pa je potrebno prilagoditi negu trenutnim okolnostima.

1. Prilagodite čišćenje kože

Kako temperature padaju, koža postaje osetljivija i sklona isušivanju. Preporučuje se prelazak sa agresivnijih sredstava za čišćenje na blage, hidratantne formule. Umesto pene ili gelova za čišćenje koji mogu isušiti kožu, birajte bogatija sredstva, poput mleka ili ulja za čišćenje, koja nežno uklanjaju nečistoće i šminku, a istovremeno zadržavaju vlagu u koži. Važno je izbegavati previše toplu vodu tokom umivanja, jer to može dodatno isušiti kožu.

2. Hidratacija je ključna

Kada hladniji vazduh počne da utiče na kožu, hidratacija postaje najvažniji korak u nezi. Tokom jeseni, najbolje je uvesti kreme sa gušćim teksturama, bogate emolijentima, poput hijaluronske kiseline, glicerina, ši putera ili ceramida. Ovi sastojci pomažu da koža zadrži vlagu i obnovi zaštitnu barijeru koja je ključna za sprečavanje isušivanja.

Takođe, serumi sa hijaluronskom kiselinom ili niacinamidom mogu pomoći u održavanju hidriranog tena, dok antioksidansi, poput vitamina C ili vitamina E, pomažu u borbi protiv štetnih spoljašnjih faktora kao što su zagađenje i slobodni radikali.

3. Ne zaboravite SPF zaštitu

Iako sunce više nije toliko intenzivno kao tokom leta, UV zračenje i dalje može oštetiti kožu, čak i kroz oblake. Korišćenje SPF-a ostaje važan korak u zaštiti kože tokom cele godine, posebno protiv preranog starenja i hiperpigmentacije. Birajte lagane SPF kreme koje ne opterećuju kožu, a u jesen možete kombinovati SPF sa hidratantnom kremom.

4. Dodavanje hranljivih sastojaka

Sa dolaskom hladnijih dana, potrebno je uneti više hranljivih sastojaka koji će ojačati kožu. U svoju rutinu možete uvesti proizvode koji sadrže retinol (vitamin A), koji pomaže u obnovi ćelija i smanjuje znakove starenja. Takođe, kiseline poput salicilne i glikolne kiseline pomažu u blagoj eksfolijaciji kože, uklanjanju mrtvih ćelija i obnavljanju njenog sjaja.

Kao dodatni korak, mogu se koristiti ulja za lice, poput arganovog ili ulja šipka, koja hrane kožu, pomažu u njenoj elastičnosti i obnavljanju.

5. Redovan piling

Tokom hladnijih meseci, koža može postati grublja i suvlja zbog nagomilavanja mrtvih ćelija na površini. Redovan, ali nežan piling jedan do dva puta nedeljno može pomoći da se uklone ove mrtve ćelije i omogući kremama i serumima da bolje prodiru u kožu. Piling se preporučuje sa blagim abrazivnim sredstvima ili hemijskim pilingom na bazi AHA ili BHA kiselina.

6. Nega specifičnih delova lica

Područje oko očiju, usne i ruke posebno su osjetljivi na hladnoću i isušivanje. Uvođenje bogatijih krema za predeo oko očiju, koje sadrže antioksidante i hidratantne sastojke, može pomoći u smanjenju pojave sitnih bora i tamnih podočnjaka. Balzam za usne koji pruža intenzivnu hidrataciju i zaštitu od vetra je neophodan kako bi se izbeglo pucanje usana.

7. Zaštitite kožu od vetra i hladnoće

Zimi je koža izložena vetru, niskim temperaturama i suvom vazduhu zbog grejanja. Zbog toga je važno pružiti dodatnu zaštitu kremama koje stvaraju zaštitni sloj na koži. Bogate noćne kreme ili maske za lice koje se koriste pred spavanje mogu pomoći da koža ostane hidrirana i obnovljena tokom noći.

8. Pijte dovoljno vode

Iako koža spolja treba hidrataciju, ne treba zaboraviti ni unutrašnju negu. Tokom hladnijih meseci često zaboravljamo na unos dovoljno tečnosti, što može doprineti dehidraciji kože. Redovan unos vode pomaže koži da ostane hidrirana, elastična i zdrava.

9. Vlažnost u prostoriji

Zbog grejanja u zatvorenim prostorijama, vazduh postaje suv, što dodatno isušuje kožu. Korišćenje ovlaživača vazduha u prostorijama gde provodite najviše vremena može pomoći u održavanju vlage u vazduhu, što će pozitivno uticati na kožu i sprečiti njeno isušivanje.

Zaključak je da prelazak sa leta na jesen zahteva malo pažljiviji pristup nezi kože, sa fokusom na hidrataciju, hranjenje i zaštitu od hladnih spoljašnjih faktora. Pravilno pripremljena koža će bolje podneti zimu, ostajući zdrava, hidrirana i sjajna.

10. Posebnu pažnju posvetite predelu oko očiju

Takođe, preporučuje se korišćenje kreme ili ulja za predeo oko očiju, jer je koža na tom delu posebno osetljiva. Naravno, hidratantne kreme i serumi ostaju neizostavni deo nege, a u noćnu rutinu vraćamo retinol i druge kiseline, poput niacinamida ili salicilne kiseline.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter