Izvor: KURIR
06.06.2024 u 18:16
0

OVA VRSTA NEPRIJATNOG ZADAHA UKAZUJE NA PROBLEME SA CREVIMA: Evo kako možete da ga testirate!

Specifičan miris iz daha može da vas upozori na razne zdravstvene probleme, upozorio je jedan stručnjak

Specifičan miris iz daha može da vas upozori na razne zdravstvene probleme, upozorio je jedan stručnjak. Uporni dah koji podseća na miris jaja je „crvena zastavica“ koja upozorava na moguće ozbiljne gastrointestinalne poremećaje.

Zbog straha od lošeg zadaha ljudi često izbegavaju određenu hranu i pažljivo vode računa o oralnoj higijeni kako bi smanjili šansu za nastanak ovog problema.

Međutim, moguće je da se čak i sa ovim merama prevencije i dalje borite sa dugotrajnim lošim zadahom. Prema rečima zdravstvenog stručnjaka, postoji posebna vrsta zadaha koja može da ukaže na problem sa crevima.

SALATA OD LEBLEBIJA: Moćni obrok koji snižava krvni pritisak i pomaže u mršavljenju!

 

Jak zadah sa mirisom jaja ukazuje na probleme sa crevima

Stručnjak za zdravlje creva Kris Daberli, sugeriše da bi uporni „oštar zadah sa mirisom jaja“ mogao da ukazuje na oralne bolesti, ali takođe može da bude znak i gastrointestinalnih smetnji, prenosi Express.

– Ako primetite uporan oštar miris daha koji podseća na jaja, onda bi to moglo biti ozbiljnije od manje neprijatnosti – kaže Daberli.

On je dalje naveo da bi taj jak miris verovatno mogao biti posledica vodonik-sulfida, gasa koji je rezultat specifične aktivnosti trbušnih bakterija.

– Visoki nivoi vodonik sulfida u crevima mogu ukazivati na druge zdravstvene probleme, kao što su inflamatorne bolesti creva i sindrom iritabilnog creva. Ovo može oštetiti ćelije u debelom crevu i ometati korišćenje energije u ćelijama creva, izazivajući upalu i nelagodnost – rekao je Daberli.

Neki od glavnih simptoma inflamatorne bolesti creva koje navodi NHS su:

  • dijareja koja traje duže od četiri nedelje
  • bol u stomaku
  • krv u stolici ili sluz (bistra sluz)
  • krvarenje iz analnog otvora
  • konstantan osećaj umorno
  • nenamerni gubitak težine

Problem prave bakterije na poleđini jezika

Bakterije na poleđini jezika i grla proizvode ovaj miris dok razgrađuju proteine, aktivnost koja se može intenzivirati kada vaše zdravlje nije optimalno.

– Kada ove bakterije nisu u stanju da efikasno razgrađuju proteine zbog zdravstvenih komplikacija, nastaju karakteristični hemijski mirisi kao što je sumporovodik, što nagoveštava potencijalne probleme u funkciji creva i opštem zdravlju.

Proverite zadah uz pomoć ovog trika

Ako niste sigurni da li imate neprijatan zadah, postoji još jedan metod koji možete koristiti da proverite.

– Jednostavan test kod kuće za proveru lošeg zadaha je da liznete unutrašnjost zgloba na ruci i ostavite da se osuši na trenutak, a zatim ga pomirišete. Ako osetite neprijatan miris, to može biti znak visokog nivoa vodonik-sulfida, što ukazuje na dublje zdravstvene probleme – kaže Daberli.

Obavezno se javite lekaru ako osetite ove simptome

  • imate jake bolove u stomaku
  • krvarite obilno iz analnog otvora ili vidite velike krvne ugruške
  • povraćate krv
  • vaša stolica izgleda kao talog kafe ili zemlja

Drugi uzroci lošeg zadaha mogu biti bolesti desni, infekcija zuba, upala krajnika, pušenje, nedovoljno jedenje i dijabetes.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter