Izvor: ZDRAVLJE.BLIC
17.09.2024 u 21:10
0

OVE NAMIRNICE NIKAKO NE TREBA MEŠATI SA KAFOM ILI ČAJEM: Povećavaju rizik od anemije

-Namirnice bogate gvožđem kao što su crveno meso i zeleno lisnato povrće treba izbegavati uz čaj i kafu -Polifenoli, tanini i oksalati prisutni u čaju i kafi mogu da blokiraju apsorpciju gvožđa

Čaj i kafa zaista imaju dobre strane i stručnjaci su saglasni da ova dva napitka donose benefite po zdravlje ljudi. Međutim, supstance prisutne u čaju i kafi, a u kombinaciji sa određenim namirnicama, mogu da ometaju apsorpciju gvožđa u telu, čime se povećava rizik od anemije.

Ključ je u polifenolima, koje sadrže biljni čajevi kao i kafa. Polifenoli su hemijska jedinjenja koja se prirodno nalaze u biljkama i jedan su od najvažnijih saveznika jakog imuniteta kod ljudi. Naime, polifenoli su snažni, prirodni antioksidansi, jer pomažu organizmu u borbi protiv oštećenja ćelija uzrokovanih slobodnim radikalima.

Međutim, povećan unos namirnica koje sadrže polifenole, može imati negativan uticaj na apsorpciju gvožđa.

MLADI SA DIJABETESOM U OPASNOSTI OD IZNENADNE SMRTI: Sledeći simptomi zahtevaju hitnu reakciju
Čaj i kafa uz hranu bogatom gvožđem povećava rizik od anemije

Prema farmaceutkinji i nutricionistkinji Debori Grejson, kombinovanje šoljice čaja ili kafe sa specifičnim namirnicama može značajno da poveća rizik od ozbiljnih nedostataka hranljivih materija.

– Polifenoli prisutni u čaju i kafi mogu da ometaju apsorpciju gvožđa – minerala koji je ključan za transport kiseonika u telu, očuvanje energije i jak imuni sistem. Ako uvek pijete čaj uz obrok, možete da postanete anemični – upozorava Grejson.

Koje namirnice treba izbegavati uz čaj i kafu

Prema farmaceutkinji i nutricionistkinji Debori Grejson, ispijanje čaja ili kafe sa određenim namirnicama, kao što su crveno meso i lisnato zeleno povrće, može povećati rizik od razvoja anemije.

– Namirnice koje bi trebalo izbegavati uz čaj i kafu uključuju obroke bogate gvožđem kao što su biftek i goveđe pečenje, kao i zeleno povrće poput spanaća, brokolija i kelja – navodi Grejson.

Gde još ima polifenola

Osim biljnih čajeva i kafe, neke od namirnica koje sadrže polifenole su:

  • kakao
  • orasi
  • biljni začini
  • maline
  • borovnice
Druge supstance koje smanjuju apsorbciju gvožđa

Osim polifenola, i tanini i oksalati u čaju i kafi mogu da blokiraju apsorpciju gvožđa.

– Tanini, koji se takođe nalaze u vinu, kao i oksalati, takođe su poznati po svom efektu blokiranja gvožđa – ističe Grejson.

Tanini su prirodni biljni polifenoli i nalaze u koži grožđa, semenkama i stabljikama. Oksalati iz hrane, ukoliko se unose u velikoj količini, mogu da remete normalnu apsorpciju gvožđa. Namirnice bogate oksalatima su čaj, spanać, karfiol, cvekla, čokolada, jagode, origano, bosiljak, peršun…

Kako nastaje anemija

Anemija odnosno malokrvnost nastaje kada osoba nema dovoljno crvenih krvnih zrnaca sposobnih da prenesu potrebnu količinu kiseonika u tkiva u telu. A najčešći uzrok anemije je poremećaj u metabolizmu, odnosno nedostatak gvožđa. Procenjuje se da gotovo 30 odsto svetske populacije ima manjak gvožđa.

Anemija u početku može da prolazi nezapaženo, a simptomi se pojačavaju kako je anemija napreduje.

Najčešći simptomi anemije
  • Umor i slabost
  • Bleda ili žućkasta koža
  • Nepravilni otkucaji srca
  • Vrtoglavica i glavobolje
  • Bol u grudima
  • Hladne ruke i noge
  • Opadanje kose
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter