Izvor: eklinika
18.09.2024 u 15:11
0

ČIA SEME ZA DECU: Da li je bezbedno i kako da ga koristimo

Čia seme za decu odlično je jer pomaže u boljem formiranju kostiju, razvoju mozga i sprečava zatvor

Smatra se da je čia seme veoma zdravo kada su u pitanju odrasli. Međutim, kada je reč o čia semenu i deci pitamo se da li je ono za njih bezbedno, koliko smeju da ga konzumiraju, da li mogu da ga jedu svaki dan… Ne samo da je čia seme bezbedno za decu, već je odlično i za izbirljive osobe.

Da li je čia seme bezbedno za decu

Čia seme deca mogu bezbedno da konzumiraju. Deca imaju najveće potrebe za hranljivim materijama u prvim godinama života jer prolaze kroz brz rast i razvoj. Pošto je tako bogato hranljivim materijama i može da se doda svakoj hrani, čia seme može da pomogne da se popune nedostaci u ishrani koji mogu nastati usled izbirljivog jelovnika i povećanih potreba za ishranom, objašnjava dijetetičar Veena V.

Deca mogu da jedu čia seme bez ikakvog rizika ili komplikacija. Možda je malo, ali ovo seme je moćan izvor hranljivih materija, onih koje pomažu u rastu i zdravlju deteta i stoga se dobro uklapaju u celokupnu uravnoteženu ishranu.

– Dodavanje čia semena u dečju ishranu treba početi sa malom količinom dopunjenom tečnošću kako bi dete moglo da ga proguta, inače je rizik od zatvora veliki – kaže ona. Međutim, važno je da se konsultujete sa pedijatrom pre nego što uvedete čia seme u ishranu vašeg deteta.

Koje su prednosti čia semena za decu

OPERACIJA NA DALJINU: Doktor operisao rak pluća sa udaljenosti od 5.000 km koristeći robota!

Postoje mnoge zdravstvene prednosti čia semena za decu, među kojima su:

1. Može pomoći u razvoju mozga

Čia seme dobro je za razvoj mozga jer sadrži omega-3 masne kiseline.  Dečji mozak razvija se 90 odsto do pete godine, pa stoga čia seme može da igra važnu ulogu. Čia seme bogato je alfa-linolenskom kiselinom (ALA), što pomaže u pospešivanju razvoja mozga, navodi se u studijobjavljenoj u Journal of the American Heart Association.

2. Čia seme olakšava zatvor

Deca su često sklona zatvoru, a čia seme u tome može da pomogne. Oko 28 gr čia semena sadrži 9,75 g vlakana, koja su odlična kada je u pitanju zdravlje probave. 

3. Može pomoći deci da izgrade jače kosti

Čia seme je prirodni izvor kalcijuma potrebnog za izgradnju jakih kostiju. Često naglašavamo važnost mleka za decu, ali čia seme sadrži više od pet puta više kalcijuma od punomasnog mleka. Sto grama punomasnog mleka ima 113 mg kalcijuma, dok 100 g čia semena sadrži 631 mg kalcijuma. Ranije navedena studija kaže da dugotrajno konzumiranje čia semena može dovesti do povećanog sadržaja minerala u kostima.

4. Mogu poboljšati imuni sistem

Kako deca idu u školu i druže se sa drugom decom, često su izložena raznim infekcijama. Snažan imuni sistem može mnogo pomoći u sprečavanju bolesti. Studija objavljena u Food Science & Nutrition, navodi da čia seme ima efekat jačanja imuniteta na telo jer sadrži mikrohemikalije i omega-3 masne kiseline, kao i vitamine C i E.

5. Održava visok nivo energije

Čia seme ima zdravu kombinaciju vlakana i proteina. Ovo pomaže u održavanju energije kod dece. Stoga, doručak sa čia semenom može im pomoći da ostanu aktivni tokom dana.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter