Izvor: 24sedam
25.06.2021 u 21:18
0

OVE GREŠKE NAJČEŠĆE PRAVE RODITELJI! Rzlika je kako vaspitavate dečake, a kako devojčice

U narodu se i danas veruje da dečake treba učiti da budu snažni i jaki, dok je devojčicama dozvoljeno da budu emotivne i krhke.

U FOKUSU: 

VELIKA SNAGA SRPSKE VOJSKE: Sve spremno za „Munjeviti udar 2021“ na Pešteru!

OGLASILA SE DEVOJKA KOJA JE SNIMALA PREBIJANJE NA ADI: Alo, muškarčine, da li je moguće da ŽENE razdvajaju nasilje!

ANA BRNABIĆ SUTRA U NIŠU: Zapisujemo sve i kada se vratimo u Beograd radimo dalje!

DAČIĆ: U Bundestagu RAZOČARANI vlastima u Prištini

MINISTAR LONČAR: Apel za sve, posebno za mlade da se vakcinišu

Svako dete je specifično, sa svim svojim osobinama, talentima i karakteristikama, te sasvim logično, ne postoji univerzalni modeli vaspitanja koji bi se mogli primeniti na svu decu sveta. Roditelji su gladni saveta o tome kako da vaspitaju svoju decu.

U svetu odraslih sve je manje razlika među polovima, da li je tako i u dečijem svetu?

U narodu se i danas veruje da dečake treba učiti da budu snažni i jaki, dok je devojčicama dozvoljeno da budu emotivne i krhke. I nije tako samo na Balkanu. Studije o polnim razlikama kod dece, pokazuju da se oko dve trećine dečaka ponaša po obrascu muškog ponašanja, dok se tri četvrtine devojčica ponaša sasvim tipično, kako dolikuje ženskom polu. Dakle, o kakvim god razlikama da se govori, govori se o većini.

Ali, da li su razlike među decom tolike da se i način vaspitanja dečaka i devojčica bitno razlikuje? Da li se roditelji različito odnose prema deci različitog pola?

Jedno istraživanje u Americi sprovedeno kod majki, pokazalo je rodnu pristrasnost u korist sinova. Sinovi su sve zadate prepreke savladavali lakše i brže nego ćerke. Čini se da roditelji od starta imaju manja očekivanja od ženskog deteta. Isto istraživanje je pokazalo da se čak i pohvale roditelja razlikuju u odnosu na pol deteta, tako da dečacima pripada duplo više.

Tako recimo, roditelji po pravilu veruju da će sinovi mnogo pre i bolje savladati matematiku i druge prirodne nauke od ćerki. Očevi više vremena posvećuju sinovima jer imaju više dodirnih tačaka u pogledu interesovanja i uglavnom dele slične aktivnosti.

Razlike između dečaka i devojčica svakako postoje. Pitanje je samo da li su potrebne i tolike razlike u vaspitanju.

Izgleda da stereotipima nema kraja. Onda i ne čudi što su i u velikom svetu, kao i u knjizi dr Džona Greja, muškarci sa Marsa, a žene sa Venere.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter