
Foto: Pixabay.com
OVO JE PRAVI RECEPT ZA RIŽOTO DA BI VAM USPEO!
Da bi vam rižoto uspeo, neophodno je da se pridržavate nekoliko jednostavnih koraka:
- Uvek i samo koristite pirinač za rižoto. Vrsta ima raznih.
- Luk iseckajte baš sitno, jer ne treba da se oseti kada zagrizete, a obavezno dodajte i soli dok ga pržite, kako bi omekšao.
- Uvek se doda čaša belog suvog vina. Ne brinite zbog dece, alkohol će ispariti, a vino će rižotu samo dati poseban šmek.
- Bujon treba da bude vreo!
- Obavezno mešajte pirinač na srednjoj vatri i ne pomerajte se od šporeta.
Kod nas se pirinač obično sprema na drugačiji način, ali sam ubeđena da ko jednom proba da spremi rižoto retko će se vratiti na stare navike — ovo jelo prosto pruža toliko zadovoljstva.
Rižoto — osnovni recept
Sastojci:
- 50 g putera
- 2 supene kašike maslinovog ulja
- 1 manja glavica (ili pola veće glavice) crnog luka sitno iseckanog
- 1 čaša belog suvog vina
- 1.5 l pilećeg ili povrtnog bujona
- 300 g pirinča za rižoto Arborio ili carnaroli
- 100 g narendanog parmezana
- 1 veza špargle
- 4-6 parčića italijanske Parma pršute po želji
- so i biber po ukusu
Priprema:
-
Zagrejte na tihoj vatri dublju šerpu ili tiganj koji se ne lepi i dodajte pola količine putera i maslinovo ulje. Propržite sitno iseckan crni luk sa malo soli. Pazite da vam ne zagori. Ovo će trajati desetak minuta.
-
Pripremite šparglu tako što ćete je oprati i donje delove odstraniti. Samo je nežno savijte i špargla će sama prelomiti gde treba. U šerpu dodajte šparglu i prelijte je tako da bude pokrivena cela vrelom vodom, i kuvajte je 3 minuta. Izvadite je iz šerpe, procedite i stavite je pod mlaz hladne vode da je osvežite. Ostavite sa sa strane.
-
Pojačajte vatru i dodajte čašu belog vina, pustite da alkohol provri. Nakon nekoliko minuta alkohol će ispariti i ostaviti divan ukus u šerpi.
-
U drugoj šerpi zagrejte pileći ili povrtni bujon (domaći ili kupovnu kocku), vrlo je važno da bujon bude vreo. Dodajte pirinač u šerpu i mešajte na srednjoj vatri dok pirinač ne postane proziran, ovo će trajati 1-2 minuta. Počnite da dodajete kutlaču po kutlaču bujona. Ne treba da ima previse tečnosti, pa strpljivo mešajte na srednjoj vatri. Čim vam zafali tečnosti, vi dodajte narednu kutlaču bujona.
-
Nakon petnaestak minuta kuvanja dodajte preostali puter i šaku narendanog parmezana. Nastavite sa mešanjem još 5 minuta. Dodajte izblanširanu šparglu iseckanu na manje parčiće, ali ostavite nekoliko parčića za ukras. Ukoliko je potrebno dodajte još koju kutlaču bujona. Probajte da vidite da li je pirinač skuvan.
-
Poslužite u većim tanjirima i pospite preko narendan parmezan, pršutu ukoliko je koristite i šparglu koju ste sačuvali za dekoraciju.
Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE
Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.
Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74
Pročitaj još iz rubrike

KOLIKO JE DOVOLJNO, A KOLIKO PREVIŠE: Studija pokazala koji je savršen broj dece

POSLE RUČKA: Narodna verovanja od Velikog petka do Uskršnjeg jutra

KOSKE UMESTO CUCLI: Sve više mladih parova bira da ima pse umesto dece

BRAK JE ZAVRŠEN, ALI ŠTA SAD? Ima li prijateljstva posle razvoda?
