Izvor:  Index.hr
10.06.2024 u 18:41
0

PREVODILAC ZA LJUBIMCE: Naučnici razvijaju AI model koji bi mogao da pokaže šta znači lajanje psa

Većina vlasnika kućnih ljubimaca sigurno mnogo puta poželi da otkrije šta im je njihov pas poručuje svojim lavežom.

Možemo vam reći da će vas vesti o ovoj studiji razveseliti. Naučnici sa Univerziteta u Mičigenu trenutno su u procesu istraživanja svih mogućnosti koje pruža veštačka inteligencija u oblasti komunikacije. Istraživači pokušavaju da razviju alate koji će moći da identifikuju da li je lajanje psa izraz razigranosti ili agresije.

Science daily piše da će isti modeli moći da prikupljaju i druge informacije iz glasova životinja, kao što su starost, rasa i pol životinje.

U saradnji sa meksičkim Nacionalnim institutom za astrofiziku, optiku i elektroniku (INAOE) u Puebli, studija na kojoj rade otkriva da se modeli veštačke inteligencije, prvobitno obučeni za ljudski govor, mogu koristiti kao polazna tačka za obuku novih sistema koji ciljaju na komunikaciju sa životinjama, prenosi.

„Koristeći modele obrade govora, koji su prvobitno obučeni za ljudski govor, naše istraživanje otvara novi prozor u to kako možemo da koristimo ono što smo do sada izgradili u obradi govora da bismo počeli da razumemo nijanse lajanja pasa“, rekla je Rada Mihalčea, univerzitetski profesor i direktor Laboratorije za veštačku inteligenciju na Univerzitetu u Mičigenu.

Takođe je napomenula da postoji mnogo toga što se još ne zna o životinjama, a napredak u veštačkoj inteligenciji mogao bi da posluži za revoluciju u razumevanju komunikacije sa njima.

Kao prepreku je istakla činjenicu da su naišli na nedostatak javno dostupnih podataka za analizu glasova životinja. Istraživači su prevazišli ove izazove tako što su prenamenili postojeći model koji je prvobitno bio dizajniran za analizu ljudskog govora.

Razumevanje nijansi vokalizacije pasa moglo bi u velikoj meri poboljšati način na koji ljudi tumače i reaguju na emocionalne i fizičke potrebe pasa, poboljšavajući njihovu negu i sprečavajući potencijalno opasne situacije, rekli su istraživači.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter