Izvor: N1
22.03.2024 u 21:51
0

Simbolično značenje lastavice je mnogo moćnije nego što smo mislili

Oduvek se vezuje za prolećno doba, a samim tim i za preporod.

Stari Egipćani su je povezivali sa boginjom Izidom, verujući da se ona noću pretvara u lastu da bi plakala na sarkofagu boga Ozirisa, najavljujući njegov povratak iz Kraljevstva mrtvih, piše portal Lipu.

U staroj Grčkoj se smatrala darom Afrodite, dok su je stari Rimljani smatrali manifestacijom Laresa, božanstva zaštitnika kuće.

U hrišćanskoj tradiciji lastavica je simbol vaskrsenja upravo zato što se vraća svakog proleća.

U jevrejskoj tradiciji, predstavlja „oko neba“. Lasta se smatra blagoslovenom i zaštićenom od strane Božanstva, ali takođe simbolizuje promenu i ciklične aspekte života, predstavljajući transformativno iskustvo duhovnog rasta.

U islamu, lastavica, iako se ne pominje u Kuranu, često se pojavljuje u islamskom folkloru gde se opisuje kao ptica koja veruje u božansko proviđenje.

Lasta ima čak i povlašćenu ulogu u Feng Shui-u, koji je povezuje sa novim počecima i srećom, pa se iz tog razloga preporučuje postavljanje umetničkih predmeta inspirisanih ovom pticom u radnim prostorima ili prostorijama kojima je potrebna energija.

U snovima se, međutim, kaže da najčešće predstavlja potrebu za promenom sredine ili unutrašnjom metamorfozom

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter