
ZDRAVA ISHRANA: Najzdravija ulja za pečenje!
Kada je reč o uljima u zdravoj ishrani, nekoliko vrsta svakako vredi izdvojiti, ali treba imati na umu da je čak i moguće pokvariti kvalitet čak i najzdravijeg ulja neprilagođenim temperaturama prilikom termičke obrade.
Tako, na primer, visoke temperature ne odgovaraju maslinovom ulju jer brzo počinje da gori i otpušta previše slobodnih radikala, zbog čega postaje štetno po zdravlje.
Naravno, to ne znači da bi u potpunosti trebalo da ga uklonite iz kuhinje jer i dalje važi za jednu od najzdravijih namirnica. Najbolje bi bilo da ga koristite za pripremu hladnih jela i salata.
Ako mislite da ćete izbacivanjem ulja iz ishrane ili smanjivanjem njegove upotrebe na minimum učiniti uslugu svom zdravlju, nećete, jer su nam masti i te kako potrebne.
Ipak, uvek birajte ona sa što više polinezasićenih i mononezasićenih masnoća i omega-3 masnih kiselina, a sa što manje transmasti.
Osim već spomenutog maslinovog ulja, postoje i druge vrste koje na visokim temperaturama otpuštaju previše štetnih materija i slobodnih radikala, pa bi i njih trebalo izbegavati za pečenje.
Tu definitivno spadaju ulje bundeve i suncokretovo ulje koja, osim slobodnih radikala, na visokim temperaturama ispuštaju previše aldehida, a nedavno je otkriveno da je, kad je reč o suncokretovom ulju, količina aldehida koji nastaju prilikom pečenja veća čak i od one kad bi hranu pekli na puteru ili masti.
Od suncokretovog i bundevinog znatno je zdravije ulje repice, koje zagrevanjem ne gubi dobre sastojke niti ispušta loše i po tome može da stane rame uz rame sa zdravijim varijantama.
Iako se o njegovom dejstvu na zdravlje još vode polemike, kokosovo ulje svakako je zdravo, a pošto dobro podnosi zagrevanje, ne menja sastav ni tokom pečenja.
Osim kokosovog, tu je i palmino ulje, koje takođe dobro podnosi visoke temperature, a ima potrebnu količinu zdravih masti.
Ipak, ako ikada dođete u priliku da nabavite ulje avokada, to bi mogao da bude najbolji izbor za vas. Osim što je bogato zdravim mastima, ovo ulje sadrži mnogo fitonutrijenata zbog kojih teško oksidira i zato je pogodno za pripremu hrane na bilo kojoj temperaturi.
Izvor: B92
Foto: Arhiva
Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.
Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74
Pročitaj još iz rubrike

KOLIKO JE DOVOLJNO, A KOLIKO PREVIŠE: Studija pokazala koji je savršen broj dece

POSLE RUČKA: Narodna verovanja od Velikog petka do Uskršnjeg jutra

KOSKE UMESTO CUCLI: Sve više mladih parova bira da ima pse umesto dece

BRAK JE ZAVRŠEN, ALI ŠTA SAD? Ima li prijateljstva posle razvoda?
