Izvor: 24 sedam
24.09.2024 u 22:15
0

PROBUDITE SE BEZ BOLOVA: Kako prilagoditi položaj za spavanje prema zdravstvenim problemima

Spavaćete kao beba

San ima ogroman uticaj na naše zdravlje, kako fizičko, tako i mentalno. Svi znamo koliko je važno imati dovoljno sna, ali svako od nas zna koliko je to.

Osobe sa postojećim zdravstvenim problemima mogu primetiti da način na koji spavaju značajno utiče na njihovo opšte stanje.

Promena položaja u kojem spavate može izgledati teško, ali prilagođavanjem svoje uobičajene pozicije možete naučiti svoje telo da bolje koristi vreme odmora.

Evo nekoliko saveta kako da spavate ukoliko imate različite zdravstvene tegobe.

Bolovi u donjem delu leđa: na boku, fetalno, na leđima

Spavanje na boku može biti korisno, a stavljanje jastučića između kolena pomaže u pravilnom poravnanju kičme. Fetalni položaj, gde spavate na boku sa savijenim nogama, jedan je od najpopularnijih položaja. Osim što je dobar za bolove u donjem delu leđa, ovaj položaj može smanjiti i hrkanje.

Bolovi u vratu: na boku, na leđima

Korišćenje debljeg jastučića dok spavate na boku, a tanjeg kada spavate na leđima može pomoći u smanjenju pritiska na mišiće vrata. Ako preferirate spavanje na boku, odaberite kvalitetan jastuk kako biste izbegli bol u vratu. Spavajte na strani koja vam najviše prija, ali ne bojte se da promenite položaj ako to ne funkcioniše.

Apneja u snu ili hrkanje: na boku, fetalno, na stomaku

Fetalni položaj može smanjiti hrkanje, a spavanje na boku je takođe dobro za varenje i može smanjiti gorušicu. Ova pozicija pomaže u održavanju pravilne probave i poboljšava kvalitet sna.

Gorušica i trudnoća: na boku, fetalno

Spavanje na levoj strani može biti efikasnije za smanjenje gorušice nego spavanje na desnoj strani. Ovaj položaj može takođe pomoći u redovnom pražnjenju creva. Ako ste trudni, pokušajte da koristite trudnički jastuk za dodatnu udobnost.

Bolovi u kukovima ili kolenima: na leđima

Spavanje na leđima uz jastuk postavljen ispod kolena može smanjiti pritisak na kičmu. Ova pozicija koristi gravitaciju da drži telo u pravilnom položaju, smanjujući pritisak na zglobove.

Prilagodite svoj san prema svojim potrebama i ne zaboravite da kvalitetan san može značajno poboljšati vaše zdravlje i opšte blagostanje.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter