Izvor: KURIR
27.06.2024 u 16:29
0

SALATA OD ŠARGAREPE UBLAŽAVA SIMPTOME PMS-a: Nutrcionista Marija Srejić otkriva kako da je spremite

Osnovni uzrok predmenstrualnog sindroma (PMS) je neravnoteža estrogena i progesterona - zapravo estrogen je visok, a progesteron nizak.

Razdražljivost, preosetljivost, nadutost, bol u donjem stomaku i krstima, umor… Ovo su samo neki simptomi predmenstrualnog sindroma, a istraživanja pokazuju da ih ima više od 150 i da ih je iskusilo oko 85 odsto žena. Žene koje ih imaju, i još ako su oni jako izraženi, znaju kakav haos to može da im napravi od života.

Srećom, i zdrava ishrana može da pomogne da se hormoni dovedu u red, a Marija Stajić, nutricionista otkriva nam zašto je šargarepa u vrhu liste namirnica odličnih za PMS.

10 NAJČEŠĆIH GREŠAKA KOD KUVANJA PASULJA!

– Kod izraženog PMS a i viška estrogena možete koristiti salatu od sirove šargarepe.Vlakna iz šargarepe vezuju višak estrogena i izbacuju napolje. Pored rendane šargarepe dodatak kokosovog ulja i jabukovog sirćeta salati daje odlične rezultate. Poželjno je da ovako pripremljenu salatu jedete svakog dana ukoliko imate nevedeni problem – savetuje Marija Srejić.

Vežbanje i pravilna ishrana mogu da kontrolišu nadimanje, razdražljivost i promene raspoloženja povezane s PMS-om. Preporučuje se 30–45 minuta vežbanja četiri do pet dana nedeljno.

Šargarepa po hranljivoj vrednosti zauzima jedno od prvih mesta među korenastim povrćem. Spada u povrće koje je najbogatije u karotinu, zato je uvek korisno da se dodaje u malim količinama skoro svim jelima.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter