Izvor: ŽENA.BLIC
28.09.2024 u 13:11
0

ŠEST RAZLOGA DA JEDETE NARANDŽE SVAKOG DANA: Smanjuju krvni pritisak, dobre su za kožu

Evo zašto su NARANDŽE jedna od najzdravijih namirnica

Narandže su mnogima omiljeno voće, a kako krenu hladniji dani, tako su sve češće viđena na našem meniju. U nutritivnom smislu narandža je karakteristična po tome što za razliku od ostalih citrusa predstavlja dobar izvor folne kiseline i vitamina B. Sadrži brojne bioflavonoide s povoljnim uticajem na zdravlje, posebno hesperidin koji štiti od kardiovaskularnih bolesti.

KAKO DA NAJEFIKASNIJE ISCEDITE SOK OD LIMUNA: Ruke će vam biti čiste

Narandže su značajan izvor kalijuma, likopena i beta-karotena. Zbog slatkog ukusa i posebne arome sok od narandže omiljen je napitak toekom zimskih i proletnih meseci. A evo zašto je dobro jesti narandže svakoga dana:

Prevencija srčanog udara – američko društvo za bolesti srca preporučuje svakodnevnu konzumaciju citrusnog voća, poput narandži jer za 19 posto mogu da utiču na smanjenje mogućnosti od srčanog udara.

Smanjuju krvni pritisak – kombinacija dijete sa smanjenim unosom soli i svakodnevna konzumacija citrusnog voća učinkovito snižavaju visoki krvni prtisak. Narandže takođe sadrže kalijum, čije redovno uzimanje smanjuje opasnost od srčanog udara za oko 20 posto.

Smanjuju rizik od nastanka raka – kao i ostali citrusi, narandže sadrže visoke doze vitamina C, koji deluje kao antioksidans i štiti od slobodnih radikala, pa prema tome i od raka. Sadrže i vlakna, pa ako se redovno konzumiraju, smanjuju rizik od nastanka tumora probavnog trakta.

Pozitivno utiču na zdravlje srca – zdravo srce nužno je za dobar i kvalitetan život. Narandže pozitivno utiču na zdravlje srca jer sadrže vitamin C, vlakna, kalijum, B vitamine.

Pomažu u borbi protiv dijabetesa – posebno dijabetesa tipa 1, zbog obilja vlakana koje sadrže. Naime, vlakna kad se konzumiraju na dnevnoj bazi smanjuju nivo glukoze u krvi. Narandže su takođe korisne i obolelima od dijabetesa tipa 2, takođe zbog vlakana koje sadrže jer vlakna pomažu u snižavanju masnoće i šećera u krvi.

Dobre su za kožu – vitamin C deluje kao antioksidans i usporava nastanak bora i poboljšava teksturu kože. S više od 170 fitohemikalija i 60 vrsta flavonoida koje sadrže narandže su među najzdravijim voćem na svetu

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter