OVO SRPSKO JELO PROGLAŠENO ZA NAJBOLJE U SVETU: Naš tradicionalni doručak našao se na samom vrhu
Veruje se da je nastalo negde pre Drugog svetskog rata.
Na sajtu Taste Atlas, specijalizovanom za gurmanluke, u kategoriji najbolji doručak na svetu srpsko jelo komplet lepinja zauzelo je prvo mesto. Konkurencija je bila jaka, od čak 100 jela, naš specijalitet iz užičkog kraja plasirao na vrhu liste.
Na sajtu se navodi “ da se ovo jelo sastoji od tradicionalnog somuna (lepinje) koji se preseče na pola, premaže kajmakom i prelije jajetom. Kombinacija se kratko peče i treba je zaliti pretopom od pečenja. Komplet lepinja se tradicionalno vezuje za Užice i Zlatibor. Veruje se da je nastala negde pre Drugog svetskog rata, a ime je zvanično registrovao Dragan Lazić, sadašnji vlasnik pekare Kod Šuljage u Užicu.
Na pomenutom sajtu, naš specijalitet osvojio je prvo mesto sa ubedljivom ocenom od 4.8, od maksimalnih 5, na drugom mestu nalazi se malezijski specijalitiet Roti canai. Na trećem mestu je Pao de queijo iz Brazila na četvrtom grčki specijalitet Bugaca, a osim užičke lepinje na ovom spisku nalaze se još neka srpska jela poput bureka sa sirom koji je zauzeo 27. mesto, a potom i gibanice koja je na 75 mestu na listi. Takođe, na ovoj listi je bilo dosta delikatesa i iz Bosne, kao i Hrvatske, Bugarske i Rumunije.
Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.
Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74
1 thought on “OVO SRPSKO JELO PROGLAŠENO ZA NAJBOLJE U SVETU: Naš tradicionalni doručak našao se na samom vrhu”
Da znaju iz Taste atlasa, ako dolaze u Beograd , da pretop ima da se kupi na Zemunskoj pijaci , nije baš jeftin , radnjica se nalazi u prvom kako bih ga nazvala „tunelu“ odmah preko puta jedne divne kafanice sa divnim brkom kuvarom , svašta znaju da spreme lepog , vidim stranaca imaju podosta, kada god prodjem tuda taj brka kuvar tako lepo kuva obavezno virim malo kroz prozor i gledam ga kako kuva, naravno to gledanje ne traje dugo, da ne bi bilo nepristojno, po nekada ga pitam za neki savet jer obožavam kuvarstvo , to je zaista umetnost , pitam ga kako je to sve naučio , ima dosta u njihovom jelovniku neobičnosti , šta je proučavao od sajtova , kaže brka ; vlasnik je mnogo bolji od mene kuvar od njega sam dosta naučio , da vi vidite samo tu urednost .
Znači po Pretop u Zemun , može komplet lepinja da se napravi u domaćoj varijanti radnjica je preko puta ovog restorančića sa divnim okruglim malim stolićima , belim stolnjacima, vaznicom , svežim cvećem na svakom stoluću , žao mi je što nema kafe , ja bih tu ujutri popila kafu sa zadovoljstvom, ne bi mi bilo žao da je platim i više nego što je uobičajena cena , osećala bih se kao da sam negde htedoh da kažem Parizu alo ko zna kako je sada u Parizu , ali nemaju kafu imaju samo hranu .