Izvor: Blic
10.08.2024 u 19:35
0

TAMNI PODOČNJACI MOGU BITI ZNAK BOLESTI: Kolutovi ispod očiju nisu samo posledica umora

Uvreženo je mišljenje da je umor najčešći uzrok tamnih kolutova ispod očiju.

Podočnjaci se često javljaju i kao posledica svakodnevnih navika poput konzumiranja alkohola i cigareta, preteranog gledanja u ekran, prekomernog izlaganja suncu, ali mogu da budu i simptom ozbiljnih oboljenja.

Iako se podočnjaci ispod očiju uglavnom posmatraju kao estetski ili kozmetički problem, ovo stanje može da ukazuje i na određene zdravstvene probleme.

U nastavku su najčešći uzroci nastanka podočnjaka.

Starost

Starenje je jedan od najčešćih razloga za pojavu tamnih krugova ispod očiju. Sa godinama, koža ima tendenciju da gubi elastično i postaje tanja.

Pritom, ovaj deo lica ispod očiju inače nema uobičajeni sloj masnog tkiva, koji se sa godinama dodatno smanjuje. Sve to za posledicu ima atrofiranje suznog kanala, koji izgleda dublje. Vene se sve više vide, pa se tada pojavljuju tamni kolutovi ispod očiju.

VOĆE I POVRĆE MORA DA SE LJUŠTI: Pranje ne uklanja pesticide
Genetika

Nasledni faktor ima značajnu ulogu u nastanku podočnjaka – ukoliko su podočnjaci uobičajena pojava u porodici, veća je verovatnoća da će i dete imati tamne kolutove ispod očiju.

Štaviše, podočnjaci mogu da postanu vidljivi već u ranom detinjstvu, a vremenom se stanje pogoršava. Jedna studija iz 2014. otkrila je snažnu povezanost između pojave podočnjaka i porodične istorije za čak 63 odsto ispitanika.

Umor

Nedostatak sna može dovesti do toga da koža postane bleda, te tamna tkiva ispod kože postaju vidljivija.

U kombinaciji sa prevelikim umorom i stresom, može doći do suženja kapilara, čime se smanjuje protok krvi i omogućava stvaranje tamnih krugova. Nedostatak sna takođe može dovesti do nakupljanja tečnosti ispod očiju, zbog čega oči izgledaju otečeno.

Alergije

Alergijske reakcije, kao i suve oči, takođe mogu izazvati podočnjake. Kod osoba koje imaju alergijsku reakciju, telo oslobađa histamine kako bi se borilo protiv alergena. To može da izazove svrab, crvene, natečene i nadražene oči.

Osobe koje pate od alergije, a posebno od polenske alergije, često trljaju oči i time iritiraju osetljivu kožu lica oko očiju. Česta iritacija kože može da izazove upalu, što dovodi do post zapaljenske pigmentacije i samim tim do pojave tamnih kolutova.

Preterano izlaganje suncu

Sunčeva svetlost i preterano izlaganje suncu, dovodi do toga da telo proizvodi višak melanina. Melanin je pigment koji daje boju koži i koji se, usred pojačanog sunčanja, ispoljava u promeni boje kože tela.

Telo tada deponuje višak melanina ispod očiju, što dovodi do hiperpigmentacije i pojave tamnih kolutova ispod očiju.

Naprezanje očiju

Gledanje u ekran televizora ili računara tokom dužeg vremenskog perioda zamara oči, što dovodi do širenja krvnih sudova oko očiju, što za posledicu stvara tamne krugove.

Svako dodatno naprezanje očiju, čitanjem u polumraku ili prekovremenim gledanjem u ekran uzrokuje pojavu tamnih kolutova ispod očiju.

Dehidracija

Nedovoljan unos tečnosti je još jedan su uzročnik podočnjaka. Kada telo nije dovoljno hidrirano, koža ispod očiju kao i sam oče izgledaju utonulo. Suvoća kože može da istakne tamne krugove oko očiju.

Loše životne navike

Brojne štene životne navike, kao što su pušenje cigareta i pijenje alkohola, takođe mogu biti povezani sa nastankom podočnjaka.

Osim toga, loš način ishrane koji naročito podrazumeva nedovoljan unos vitamina i minerala, takođe je još jedan uzročnik tamnih kolutova ispod očiju. Ukoliko organizmu nedostaje vitamin C, gvožđe ili cink, neki od prvih simptoma koji ukazuju na nedostatak vitamina jesu podočnjaci.

Podočnjaci kao simptom bolesti
  • Bolesti jetre – jedna studija je pokazala da više od 7 odsto ispitanika ima podočnjake usled poremećaja rada jetre
  • Bolesti bubrega i srca – Usled neadekvatnog rada srca ili bubrega posledično dolazi do nakupljanja vode u organizmu, pa i u kapcima. To može da ukazuje na posledice loše cirkulacije koja kasnije dovodi do pojave podočnjaka.
  • Anemija – anemične osobe obično imaju bleđu kožu i samim tim su kod njih vidljivi tamni krugove ispod očiju. Ranija studija otkrila je da je 50 odsto ispitanika sa podočnjacima imalo anemiju.
  • Poremećaj rada štitne žlezde
  • Hormonalni poremećaji

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter