UNOS MASLINOVOG ULJA MOŽE POKRENUTI GENE DUGOVEČNOSTI: Potvrdila su mnoga istraživanja
Izuzetne nutritivne osobine čine maslinovo ulje osnovnom hranom za zdrav i dug život, što su potvrdila i mnoga istraživanja o stanovnicima Sardinije. O tome je govorio i David Sinkler, naučnik, onkolog i biolog na Harvardu, koji međutim, kaže da ne postoje dodatne vrednosti uzimanja maslinovog ulja na prazan stomak. Sa druge strane, Sara Farneti, stručnjak za ishranu objašnjava da ono ima svoje efekte kada se uzima ujutro na prazan stomak, ali da, ipak, najbolje deluje u kombinaciji sa drugim namirnicama.
POJEDITE OVU VOĆKU NA PRAZAN ŽELUDAC: Prosečna porcija u trenu obara visok pritisak!
Istraživač i zagovornik teorije o obrnutom starenju tvrdi da određene promene u načinu života, koje uključuju i ishranu, na primer unos ekstra devičanskog maslinovog ulja, pokreću gene dugovečnosti, poznate kao sirtuini.
Na molekularnom nivou maslinovo ulje aktivira enzim Sirt 1, baš kao što to rade polifenoli u crnom vinu. Ovo se dešava zato što ekstra devičansko maslinovo ulje sadrži oleinsku kiselinu, istu supstancu koju telo proizvodi kada smo gladni i na dijeti sa niskim kalorijama.
U uslovima posta, kada razlažemo mast, proizvodimo oleinsku kiselinu, signal koji telo prepoznaje da bi odolelo i borilo se protiv bolesti, a koji dovodi do povećanja nivoa sirtuina, gena dugovečnosti, iste porodice proteina koji se aktiviraju restrikcijom kalorija.
Kašičica ulja ujutro na prazan stomak
Prema rečima onkologa i istraživača Silvija Garatininija, iako samo ulje ima mnoge zdravstvene prednosti, uzimanje na prazan stomak nema naučne dokaze koji bi potvrdili njegovu dodatnu vrednost:
– Maslinovo ulje je bogato oleinskom kiselinom i polifenolima koji imaju antiinflamatorno delovanje. Njegov nutritivni sastav čini ga osnovnom hranom u ishrani, jer smanjuje faktor rizika za mnoge bolesti koje su zasnovane na inflamacijama i svakako je poželjnije od putera kada su masti potrebne. Uzimanje ujutro na prazan stomak nije ni dobro a ni loše, to je trend koji trenutno nema naučne osnove, pa ne bih voleo da ga sugerišem. Kada budu postojale studije na tu temu, možemo ponovo da pričamo o tome – kazao je Garatinini, i dodaje da za njega nije toliko važan metod, već kvalitet:
– Da bismo bili sigurni da uzimamo ulje bogato polifenolima, kvalitet ulja je ono što može da napravi razliku.
Nutricionistkinja Sara Farneti, specijalista interne medicine i ekspert za funkcionalnu ishranu, objašnjava da je kvalitetno ekstra devičansko maslinovo ulje uvek dobro, ali najbolje deluje kada se kombinuje sa drugim namirnicama.
– Uzimanje ulja na prazan stomak, najmanje 30 minuta pre doručka, nema kombinaciju sa drugim namirnicama, pa bih rekla da je to minus. Ipak, ima ekskluzivan efekat: na prazan stomak, kašičica rešava problem sa zatvorom, štiti sluzokožu jednjaka i želuca zahvaljujući antiinflamatornom delovanju oleokantala, a takođe je i zaštitno, umirujuće i laksativno – objasnila je Farneti.
Dodaje da ako se uzima uz obrok, dolazi do sinergijskog delovanja vlakana koja se nalaze u povrću za apsorpciju polifenola iz ulja, kao i bolja bioraspoloživost vitamina rastvorljivih u mastima u povrću, uključujući vitamine E, K, A i D.
Takođe, ulje uz obrok može da se koristi i za kuvanje sa stimulativnim dejstvom na funkciju žučne kese, što je još efikasnije nego kada se koristi sirovo.
– Kombinovanjem ulja sa ugljenim hidratima usporava se brzina apsorpcije glukoze i samim tim se smanjuje nivo insulina, povećava se sitost tokom vremena i smanjuje upala. Dakle, ulje ujutro je u redu, ali je bolje ako se koristi za pripremu doručka na parčetu hleba, za kuvanje jaja ili za začinjavanje avokada. Laksativni efekat je isti, kao i dejstvo na crevnu mikrobiotu koja se reguliše oslobađanjem žuči koju stimuliše ulje. Zaštitni efekat na sluzokožu je efikasniji na prazan stomak zbog direktnog kontakta ulja sa sluzokožom jednjaka, kao da je u pitanju topikalni lek – rekla je Farneti.
Kako prepoznati kvalitetno maslinovo ulje
Ono što maslinovo ulje čini hranom protiv starenja su pre svega polifenoli. Ali, kao što objašnjava Đulio Skatolini, specijalista za senzornu analizu ulja i profesionalni degustator, polifenoli nisu svi isti, ni sa senzorne ni sa zdravstvene tačke gledišta.
– Pre svega možemo da razlikujemo lipofilne i hidrofilne fenole. Prvi imaju važnu zdravstvenu aktivnost i predstavljaju tip jedinjenja koja su veoma prisutna u celokupnom biljnom svetu, ali nisu povezani sa organoleptičkim senzacijama, dok su dve najvažnije porodice hidrofilnih fenola sekoridoidi i lignani. Ovi drugi su odgovorni za stepen ljutine i gorčine ulja, pa je uopšteno, što je ulje gorče i ljuće, to je bolje za zdravlje – objasnio je Skatolini.
Kvalitetno ulje mora da imati koncentraciju polifenola veću od 300 mg/kgi.
– Sa ovom vrednošću može da se pohvali zdravstvenom tvrdnjom Evropske agencije za bezbednost hrane (EFSA) koja kaže: ‘Polifenoli maslinovog ulja doprinose zaštiti lipida u krvi od oksidativnog stresa’. Prema mišljenju EFSA, postoji odgovarajući naučni dokaz o uzročno-posledičnoj vezi između unosa polifenola maslinovog ulja, zaštite od oksidativnih oštećenja i smanjenja LDL holesterola (lipoprotein niske gustine). Zbog ograničenja prostora na etiketi, gotovo nijedan proizvođač to ne piše – rekao je Skatolini.
Ova tvrdnja, koja je odobrena 2012. godine, može da se koristi samo za ulja koja imaju sadržaj polifenola od najmanje 5 mg na 20 g maslinovog ulja.
– Ako uzmemo u obzir da bilo koji proces rafinisanja uklanja ove molekule i da se sadržaj polifenola u nedavno proizvedenom ekstra devičanskom ulju ulju kreće od minimalnih 50 mg/kg do više od 900 mg/kg, ovaj parametar nam omogućava da razlikujemo kvalitetna ulja – dodao je Skatolini.
Sadržaj oleinske kiseline, koja doprinosi održavanju normalnih nivoa holesterola u krvi, zavisi od geografskog porekla i genetske matrice maslinovog ulja. Da bi se hvalio ovakvim korisnim efektom na zdravlje, sadržaj oleinske kiseline mora da čini najmanje 70 odsto masnih kiselina prisutnih u proizvodu.
– U nedostatku ovih podataka, osnovni parametri koji omogućavaju potrošaču da se orijentiše u izboru kvalitetnog ulja su senzornost, regionalna tipičnost i poreklo maslina koje su 100 odsto italijanske, sertifikat kompanije – rekao je Skatolini
Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.
Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74