Izvor: ALO
09.06.2024 u 08:43
0

UPOZORENJE KARDIOLOGA: Ove krvne grupe su najosetljivije na vrućinu!

Prepoznavanje simptoma toplotne iscrpljenosti i pravilna reakcija mogu biti ključni za prevenciju ozbiljnih zdravstvenih problema

Osobe sa krvnim grupama A i B imaju veći rizik od razvoja bolesti srca i krvnih sudova. Takođe, određene krvne grupe pokazuju manju otpornost na visoke temperature, što ih čini podložnijima toplotnim kolapsima. Simptomi toplotne iscrpljenosti uključuju vrtoglavicu, padanje u nesvest, zbunjenost, mučninu, grčeve u mišićima, glavobolju, obilno znojenje i umor.

Sve više istraživanja o krvnim grupama pokazuje da one mogu imati značajan uticaj na određene zdravstvene probleme, naročito na zdravlje srca. Ove nevidljive razlike u krvi mogu kod nekih osoba značiti veću sklonost ka kardiovaskularnim problemima.

PRSTE DA POLIŽEŠ LAZANJE U BEŠAMEL SOSU: Klasik bez premca koji niko ne odbija
Krvne grupe i rizik od bolesti srca

Osobe sa krvnim grupama A, B ili AB su u većem riziku od razvoja srčanih bolesti. Prema Američkom udruženju za srce, osobe sa ovim krvnim grupama imaju osam procenata veće šanse da dožive infarkt u poređenju sa osobama sa krvnom grupom O. Rizik od krvnih ugrušaka je još veći – 51 procenat veće šanse za razvoj duboke venske tromboze i 47 procenata veće šanse za plućnu emboliju, što su vrlo ozbiljna stanja.

Prepoznavanje i reakcija na toplotnu iscrpljenost

Toplotna iscrpljenost nije ozbiljna ukoliko osoba može da se ohladi u roku od pola sata. U tom slučaju, Nacionalna zdravstvena služba savetuje sledeće korake:

  • Premestite osobu na hladno mesto.
  • Postavite je u ležeći položaj i podignite joj stopala.
  • Dajte joj mnogo vode – sportska pića za rehidrataciju su takođe prihvatljiva.
  • Ohladite kožu – prskajte ili prebrišite sunđerom sa hladnom vodom i koristite lepezu. Kese sa ledom oko pazuha ili na vratu su takođe efikasne.

Međutim, ukoliko osoba ne može da se oporavi u roku od 30 minuta, može doći do toplotnog udara, što je hitan medicinski slučaj. U tom slučaju, potrebno je odmah pozvati hitnu pomoć.

Znaci i reakcija na toplotni udar

Osobe koje su doživele toplotni udar mogu prestati da se znoje, iako im je telo i dalje pregrejano. Njihova telesna temperatura može premašiti 40 stepeni Celzijusa, što može dovesti do udara ili gubitka svesti. Toplotni udar zahteva hitnu medicinsku intervenciju kako bi se sprečile ozbiljne posledice po zdravlje.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter