Izvor: KURIR
17.08.2024 u 16:09
0

VODIČ KROZ NAJBOLJE I NAJGORE POLOŽAJE ZA SPAVANJE: Fizioterapeut otkriva kako da se budite bez bola u leđima

Iako se često zanemaruje, kvalitet i količina sna imaju ključan uticaj na naše svakodnevne funkcije, koncentraciju, emocije, i ukupno blagostanje.

Osim trajanja sna, veoma je važno obratiti pažnju i na položaj u kojem spavamo, jer on može značajno da utiče na to da li ćemo se probuditi sa bolom u leđima, umorni i ukočeni, kaže Srđan Anđelkov, fizioterapeut, specijalista manuelne terapije.

– Pravilno spavanje i adekvatna pozicija tokom spavanja ključni su za održavanje zdravlja i dobrobiti. Bez obzira na to koliko sati spavate, a trebalo bi između sedam i devet sati tokom noći, ako ne spavate u pravoj poziciji, vaše telo može da trpi brojne posledice – opominje naš sagovornik i navodi neke od najčešćih pozicija uz savet da eksperimentišete i pronađete onu koja vam najviše odgovara.

Spavanje na leđima

Spavanje na leđima se smatra jednom od najboljih pozicija za održavanje kičme u neutralnom položaju, ali kod osoba koje hrču ili pate od apneje u snu, može da pogorša simptome.

– Ovaj požaj je odličan za ljude sa bolovima u leđima, jer omogućava ravnomernu raspodelu težine i smanjuje pritisak na kičmu. Dodavanje jastuka ispod kolena može dodatno da pomogne u smanjenju napetosti u donjem delu leđa – navodi fizioterapeut.

NAJLEPŠA GURMANSKA JELA ZA GOSPOJINSKI POST: Predlozi za ručak koji će vas držati sitim, a svaki zalogaj je raj za nepca

Kako pravilno spavati u ovom položaju?

  • Lezite ravno na leđa
  • Stavite jastuk ispod kolena kako biste održali prirodnu krivinu kičme
  • Možete staviti i mali urolani peškir ili mali jastuk ispod donjeg dela leđa za dodatnu podršku, ako je potrebno

Spavanje na boku

Spavanje na boku je jedna od najčešćih pozicija i preporučuje se osobama koje hrču, kao i trudnicama. Može da poboljša disanje i smanji rizik od pojave gastroezofagealnog refluksa (GERD), odnosno gorušice. Spavanje na levoj strani se smatra boljim zbog poboljšane cirkulacije krvi, ali predugo forsiranje jedne strane može da dovedei do pojave bolova u kukovima i ramenima.

– Spavanje na boku može da bude udobno za mnoge ljude koji pate od bolova u leđima, posebno kada se koristi jastuk između kolena. Ovaj položaj pomaže u održavanju kičme u pravilnom poravnanju i smanjuje pritisak na donji deo leđa – dodaje naša sagovornik.

Kako pravilno spavati u ovom položaju?

  • Lezite na bok i povucite kolena blago prema grudima
  • Stavite jastuk između kolena kako bi kukovi, karlica, i kičma ostali poravnati
  • Ako postoji prazan prostor između struka i dušeka, možete staviti mali jastuk ili peškir kako biste dodatno podržali donji deo leđa

Spavanje na stomaku

Iako neki ljudi preferiraju ovu poziciju, spavanje na stomaku može da izazove niz problema. Ova pozicija stavlja pritisak na kičmu i vrat, što može da dovede do bolova i nelagodnosti. Takođe, može da oteža disanje, jer je potrebno okretanje glave na jednu stranu, što opet može da uzrokuje napetost u vratu. Dakle, preskočite je.

Fetalni položaj

Spavanje u fetalnom položaju, gde su kolena savijena prema grudima, može da bude udobno, ali može da stvori napetost u kičmi i zglobovima. Ako se telo u ovom položaju previše stegne, može da se ograniči disanje, stoga se preporučuje da se drži u što opuštenijem stanju.

– Pravilna pozicija prilikom spavanja može značajno da smanji bol u leđima i pomogne vam da se osećate odmornije i opuštenije ujutru. Ako bolovi u leđima traju duže vreme ili se pogoršavaju, najbolje je konsultovati se sa lekarom ili fizijatrom za individualizovane savete i tretman – savetuje naš sagovornik.

Izbor dušeka

Dušek koji je previše mekan može da pogorša bolove u leđima. Tvrđi dušek pruža bolju podršku, ali izuzetno tvrd dušek može da bude neudoban. Idealan je dušek srednje tvrdoće koji podržava prirodnu krivinu kičme, poručuje Srđan Anđelkov.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter