Izvor:
30.05.2024 u 18:07
0

VRHUSNKO OTKRIĆE I NADA ZA BOLESNE: Novi lek produžava život žena koje imaju rak grlića materice

Rekurentni ili metastatski rak grlića materice je posebno razorna i uglavnom neizlečiva bolest, ali uz novi lek omogućava kvalitetniji i duži život sa ovom bolešću

Žene koje imaju rak grlića materice, rekurentni ili metastatski, i koje koje su primale hemoterapiju, ranije su imale manje idealne opcije lečenja, ali novi lek sada može da im pomogne da duže žive. Američka Uprava za hranu i lekove FDA odobrila je novi lek za lečenje rekurentnog ili metastatskog raka grlića materice -nazvan tivdak (tisotumab vedotin-tftv), a stručnjaci kažu da ovaj medikament i drugi slični njemu predstavljaju uzbudljiv razvoj u lečenju raka grlića materice.

Nisu postojale idealne opcije lečenja za rak grlića materice

Nakon što je 2021. godine dobio ubrzano odobrenje od FDA, lek Tivdak (tisotumab vedotin-tftv) je ovog meseca dobio tradicionalno odobrenje. Namenjen je za žene sa rekurentnim (karcinomom  koji se ponovo javlja) ili metastatskim rakom grlića materice, koje su primale hemoterapiju, ali ne i idealne opcije lečenja.

Dr Marta Crispens, profesor i direktor Odeljenja ginekološke onkologije na Vanderbilt University Medical Center ističe da su istraživanja raka grlića materice znatno poboljšana u odnosu na devedesete godine.

– Do nedavno nismo videli značajan napredak u lečenju ove bolesti. Ako je pacijentkinja imala  uznapredovalu ili rekurentnu bolest, mi smo zaista imali neke standardne opcije hemoterapije koje iskreno nisu bile baš efikasne i imale su mnogo neželjenih efekata – naglašava dr Crispens.

Rekurentni ili metastatski rak grlića materice je posebno razorna i uglavnom neizlečiva bolest

Lek, koji pripada grupi medikamenata poznatih kao antibody-drug conjugates, treba da zameni starije poput topotekana i gemcitabina. Uloga tivdak leka je da poremeti replikaciju ćelije. Lek sadrži agens koji blokira nešto što se zove mikrotubule – skeleti ćelija raka – da ne nastave da se dele. Novi lek daje se intravenozno u periodu od 30 minuta svake tri nedelje. Odobrenje je dobio nakon nasumičnog kliničkog ispitivanja koje je potvrdilo njegovu efikasnost. Pokazalo se da su pacijentkinje, koje su uzimale tivdak, živele dva meseca duže u srednjoj vrednosti od žena koje su primale  hemoterapiju.

– Rekurentni ili metastatski rak grlića materice je posebno razorna i uglavnom neizlečiva bolest, a pacijentima su potrebne opcije lečenja koje produžavaju život. Potpuno odobrenje FDA pojačava važnu ulogu tivdaka za ove pacijente, kao prvog leka sa statistički značajnim podacima o produženom ukupnom preživljavanju – navodi kompanija Pfizer, koja je proizvođač novog leka.

Kontrolisanje neželjenih efekata

Neželjeni efekti tivdaka slični su reakcijama izazvanim tipičnim režimom hemoterapije, kao što su umor, zatvor i mučnina. Takođe se javljaju neželjene reakcije kao što su periferna neuropatija i problemi sa očima.

– Ove nuspojave su nešto što lekari moraju da imaju na umu kada odluče da prepišu ovaj način lečenja, posebno oštećenje oka. Pacijenti koji su na ovom tretmanu moraju da koriste kapi za oči da bi se zaštitili od suvoće očiju, iritacije oka i poremećaja vida – naglašava dr Noelle Cloven, profesor na Texas Christian University’s Burnett School of Medicine. Periferna neuropatija, kako kaže, je stanje u kome ekstremiteti mogu da počnu da trnu ili sasvim utrnu, ali može da se leči lekovima kao što je gabapentin.

Dr Noelle Cloven ističe da su klinička ispitivanja ključna komponenta u poboljšanju ishoda pacijenata koji imaju rak grlića materice. Njen savet pacijentkinjama je da uvek pratie nova klinička istraživanja i prijave se za učešće u njima, jer pacijenti često ne moraju nigde da putuju, već se lekovi mogu davati u blizini mesta gde žive. Takođe, savetuje da pacijentkinje uvek zatraže procenu lekara da li su one kandidat za neki novi lek i podseća da se treba fokusirati na prevenciju, jer vakcinacija protiv HPV je najbolji način za prevenciju raka grlića materice.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter