Izvor: KURIR
12.07.2024 u 11:10
0

ZA VIKEND BESPLATNI PREGLEDI MLADEŽA NA ADI CIGANLIJI: Nije potrebno zakazivanje, samo lična karta

Na Adi Ciganliji 13. i 14. jula od 10 do 20 sati svi zainteresovani građani moći će da obave besplatne dermoskopske preglede mladeža u specijalnim ordinacijama koje obezbeđuju privatnost i udobnost tokom pregleda.

Preglede će obavljati dermatovenerolozi, eksperti u oblasti dermoskopije iz vodećih institucija tercijarne zdravstvene zaštite u Srbiji, a specijalne ordinacije biće postavljena na početku šetališta na Adi Ciganliji (sa novobeogradske strane).

Za pregled nije potrebno zakazavanje, samo lična karta.

Besplatni dermoskopski pregledi kože organizuju se u okviru društveno odgovorne akcije za rano otkrivanje raka kože „Pregled za sve“, koju od 2015.godine organizuju Eucerin Srbija i Fond B92, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije i Udruženja Dermatovenerologa Srbije.

Organizatori očekuju da će tokom dva dana besplatnih pregleda na Adi Ciganliji biti pregledano oko 2.000 ljudi. Na javnim dermoskopskim pregledima koji su u okviru ove kampanje organizovani od 2015. godine pregledano je vi[e od 5.000 osoba, od kojih je 10 % upućeno na dalje konsultacije.

Za 10 godina trajanja kampanje kod 64 pacijenta potvrđen je melanom, najopasniji rak kože koji se brzo širi, a lako uklanja jednostavnom hiruškom intervencijom ukoliko se otkrije na vreme.

IMATE DIJABETES I SPREMATE SE ZA LETO: Sledite ovih 10 koraka i sve će biti u redu

Tokom skoro 10 godina trajanja kampanje “Pregled za sve” sprovedeno je niz aktivnosti informisanja građana o važnosti prevencije i redovnih samopregleda kože, kao i dermatoloških pregleda u cilju sprečavanja raka kože.

Istovremeno, za 70 državnih zdravstvenih ustanova u 49 gradova u Srbiji, uključujući najveće zdravstvene centre i zdravstvene ustanove u manjim sredinama koje imaju dermatološke ordinacije, obezbeđeno je 167 ručnih i digitalnih dermoskopa, koji omogućavaju precizniji uvid u promene na koži.

Tako je ostvarena nacionalna pokrivenost i dostupnost dermoskopskih pregleda građanima Srbije.

Uporedno sa donacijama dermoskopa, za dermatologe širom Srbije organizovane su besplatne edukacije iz oblasti dermoskopije, kojima je prisustvovalo više od 90% dermatovenerologa iz državnih ustanova i privatne prakse širom Srbije.

Važnost samopregleda

Jednom mesečno treba raditi samopregled čitave kože jer je sami najbolje poznajemo, i to sve regije uključujući dlanove, tabane, nokatne ploče, genitalnu regiju, sluzokožu, teme…

Svaka promena čudnog izgleda (nepravilne ivice i boje), novi mladež posle 40. ili 50. godine života, čak i ako izgleda bezazleno, razlog je za posetu dermatologu.

Konkretno, budite oprezni ako primetite:

  • mladež koji menja oblik, veličinu ili boju
  • mladež koji ima čudan oblik ili nepravilne ivice
  • mladež koja ima više boja
  • mladež koji je osetljiv, svrbi ili krvari
  • nova ili promenljiva izraslina izbočina
  • ljuskava crvena ili sivkasta mrlja koja krvari
  • ružičasta ljuskava mrlja koja je nežna na dodir
  • bubuljica koja ne prolazi
  • rana koja krvari ili neće da zaraste
  • osip koji je neobjašnjiv
  • izraslina nalik bradavici

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter