Izvor: zdravlje.blic
24.09.2024 u 12:05
0

ZABLUDA JE DA TRUDNICE MOGU JESTI SVE: Obolevaju od dijabetesa zbog jedne zablude

Dr Kosić savetuje koje namirnice da biraju i kako da ih spremaju

Prilikom izbora namirnica trudnice moraju voditi računa o šećernom ili glikemijskom indeksu, tačnije broju koji pokazuje koliko svaka namirnica može da podigne nivo šećera. Ukoliko je sposobnost namirnice da poveća vrednost glukoze preko 50 radi se o visokom potencijalu glikemije, ispod 50 je srednji ili nizak, dok je ispod 35 nizak.

Većina trudnica čula je onu floskulu da sad treba da „jede za dvoje“ i to je prva zamka u koju žena upadne i ugrozi svoje zdravlje.

– Postoji zabluda da trudnice mogu da jedu sve i mnoge žene upravo zbog toga obole od dijabetesa u trudnoći – kaže dr Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravlja u Subotici pri Zavodu za javno zdravlje.

Svi treba da se hrane kao dijabetičari

Ona navodi da kada žena već ima dijabetes i pritom ostane u drugom stanju, takođe treba da pazi o vrsti i obradi namirnica koje unosi.

– Dijabetičari se najpravilnije hrane. Tako bi trebalo svi da jedu – dodaje dr Kosić Bibić.

Doktorka kaže da je važno da žene u trudnoći uzimaju namirnice koje sadrže vitamin B kompleks, posebno folnu kiselinu, vitamin C, A i D i koje sadrže puno gvožđa, kalcijuma, jod i cink.

Glikemijski indeks i trudnoća

Na glikemijski indeks utiče način obrade.

Recimo, kuvane špagete do pet minuta imaće niži glikemijski indeks nego 10 ili duplo više minuta.

Krompir pečen u masti ima glikemijski indeks 95. Instant pireu indeks je 90, ako se krompir kuva kao pire onda je 80, a ako ga ogulimo i samo skuvamo biće 70, dok kuvan u ljusci, što je preporuka, ima glikemijski indeks 65.

Sve namirnice od belog brašna imaju indeks preko 50, lisnato i zeleno povrće i salate imaju nizak glikemijski indeks, dok je kod mesa i mlečnih proizvoda isto ispod 50.

Uz pečeni krompir je dobro jesti puno zelene salate sa maslinovim uljem ili limunom jer se na taj način može ublažiti glikemijski indeks.

– Važno je jesti sezonski aktuelno voće. Pre svega voće sa manje ugljenih hidrata, a to su citrusi, višnje, sitno zrnasto voće. Porciju voća sa umerenom količinom ugljenih hidrata, kao što su šljiva, kajsija, breskva treba prepoloviti, dok se slatko voće jede malo, a to su banane, grožđe, smokve, ananas, slatka jabuka – ističe doktorka.

Dodaje da i povrće, pre svega niskokalorijsko, treba obilno jesti. Tu spadaju zeleno lisnato povrće, sve salate, spanać, kupus, brokoli, paradajz, paprika, rotkvice. Mahunarke i korenasto povrće imaju malo više kalorija. Dobar izbor žitarica su integralni, graham ili polubeli hleb. Korisne su kašarice poput pirinča, prosa, heljde.

Gde se nalaze vitamini i minerali

  • B6 i B12 ribi, jajima, mlečnim proizvodima, mahunarkama
  • C, A i D posna mesa i riba
  • Gvožđe životinjske namirnice, meso, jaja, suve smokve i šljive
  • Kalcijum riba, posebno girice i sardine, mleko i mlečni proizvodi, tofu sir, semenke, bademi, zeleno lisnato povrće
  • B9 semenke i jezgrasto voće

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter