Izvor: kurir
24.07.2024 u 08:21
0

ZAŠTITITE STOPALA OD GLJIVIČNIH INFEKCIJA TOKOM LETA: Kod osoba sa dijabetesom veći je rizik od komplikacija

Kako zaštititi stopala od gljivica tokom leta?

Zadebljali nokat žućkasto-braon boje koji se mrvi i ljušti, promenio je oblik i ima neprijatan miris – sve to skoro uvek ukazuje na gljivičnu infekciju. Ovaj problem posebno je čest tokom leta, a evo na koje načine se možete zaštititi.

Osobe sa dijabetesom imaju veći rizik od razvoja komplikacija gljivične infekcije noktiju, pa treba redovno da pregledaju stopala i da se jave lekaru ako sumnjaju na infekciju.

– Kada je imuni sistem oslabljen, gljivični patogeni se lako mogu nastaniti u koži. Ako su koža i nokti vlažni i omekšani, gljivica lako prodire u njih. Na toplim i vlažnim mestima kao što su bazeni i saune, rizik od infekcije je zato posebno visok – kaže dr Uta Šlosberger, poznati nemački dermatolog iz Kelna.

ŠTA UDAR GROMA RADI TELU: Pet najopasnijih situacija za ljude

Dugotrajno lečenje

Gljivične infekcije noktiju su uglavnom vrlo uprone, lečenje je dugotrajno, a infekcija se često vraća. Najčešće se leči antimikoticima, ponekad i laserom, a po potrebi se uklanja nokat, ali to svakako želimo da izbegnemo.

Evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da se zaštitite dok ste na letovanju.

  • Ako koristite zajedničke prostorije u kojima ima mnogo ljudi, kao što su toaleti na bazenima ili plažama, obavezno nosite papuče.
  • Stopala uvek treba dobro osušiti između prstiju. Takođe možete koristiti fen za kosu.
  • Prozračne pamučne čarape i udobne cipele sprečavaju stvaranje tople i vlažne podloge, a takođe smanjuju pritisak na kožu i nokte.
  • Peškire, čarape i cipele ne treba deliti sa drugima kako bi se sprečilo širenje gljivica.
  • Čarape i peškire uvek treba prati na 60 stepeni da bi se uništile gljivice.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter