Izvor: tanjug
08.01.2021 u 16:20
0

NASTAVLJA SE AKCIJA Nastavljena vakcinacija zdravstvenih radnika (VIDEO)

Nakon pauze za Božić danas je nastavljeno vakcinisanje protiv virusa korona zdravstvenih radnika u klinikama, a krenula je i imunizacija u 15 opštih bolnica koje su u kovid sistemu širom Srbije.

OVO ĆE VAS ZANIMATI

KORONA PO GRADOVIMA U Beogradu brojka iznad 500 novozaraženih

NAJNOVIJI KORONA PRESEK U SRBIJI: Zaraženo više od 2.000 ljudi

KON PODELIO STATUS ČLANA PORODICE: 9 lekara je bilo na respiratoru, sad ih je 7… Umrli su

DANAS JE DRUGI DAN BOŽIĆA: Slavi se Sabor Presvete Bogorodice, običaji su brojni

Sutra počinje vakcinacija „belih mantila“ u instituitima, specijalnim bolnicama, dečjim klinikama.

Državni sekreta Ministarstva zdravlja Mirsad Ðerlek kaže da je danas u opštim bolnicama otvoreno još 40 novih vakcinalnih punktova, a da se sutra proširuje na još 15 u Raškom okrugu i Beogradu, te će tako raditi 165 vakcinalnih punktova.

– Želimo što pre da završimo vakcinaciju zdravstvenih radnika i korisnika gerontoloških centara, da bi prešli na novu grupu, a to su građani stariji od 75 godina. Njih je u Srbiji oko 500.000. Očekujemo da se 75 odsto odazove vakcinaciji, što znači da će cepivo primiti njih oko 300.000 – rekao je Ðerlek tokom posete Opštoj bolnici u Šapcu.

PROČITAJTE JOŠ

NEVEROVATNE PRIČE U „IZA BRAVE“ HEPI TELEVIZIJE Ovo je istina o žestokim momcima u srpskim zatvorima (VIDEO)

BRANO MIĆUNOVIĆ PUŠTEN NA SLOBODU!

BRUTALNO! Tukao mladića bejzbol palicom u njegovom dvorištu

GLAVNI GRAD KRENUO DA ZASIPA SNEŽNI POKRIVAČ: Konačno prvi sneg u Beogradu, ove zime!

UDOMLJENO ŠTENE Psić posle brutalnog nasilja na Slaviji pronašao novi dom (FOTO)

On je naveo da će u prvoj fazi još biti vakcinisani i stariji od 65 godina sa udruženim bolestima. U prvoj fazi, kako je naveo, planirano je da bude vakcinisano 720.000 građana.

U drugoj fazi prioritetne grupe biće državne službe, lokalne samouprave, vojska, policija, prosveta, a Ðerlek navodi da je to grupa od 740.000 ljudi.

– U trećoj fazi imamo još 1,7 miliona ljudi da vakcinišemo i onda možemo reći da smo došli do kolektivnog imuniteta – naveo je Ðerlek.

Pomoćnica direktora za medicinska pitanja u KBC Dragiša Mišović dr Aleksandra Pavlović podseća da je imunizacija zdravstvenih radnika u toj ustanovi počela u utorak, i da je do sada vakcininu primilo više od 160 zdravstvenih radnika u Mišoviću.

– Očekujemo u februaru i martu da se vakciniše još više od 100 kolega koji su sveži rekonvalecsenti. Vakcinacija je uglavnom prošla bez neželjenih efekata, nekoliko kolega je imalo blago povišenu temperaturu i bol u ruci i to je manje od dva odsto – rekla je Pavlović za Tanjug.

Nada se da će i opšta populacija u što većem broju da se odazove imunizaciji, jer je to jedini način da se ovoj bolesti stane na kraj.

SAZNAJTE I OVO

PORODILA SE JELISAVETA Teo dobio sina

UNEĆU PIŠTOLJ I PUCAĆU GA U GLAVU: Lebronu stigle jezive PRETNJE, uplašen

OPET PROROCI Kako su Simpsonovi mnogo ranije predvideli nedavne događaje u SAD-u (VIDEO)

– Vakcinacija je i način da se spreče mutacije virusa. Što se virus duže zadržava u populaciji, veći je broj mutacija koje prave sve veći problem – pojasnila je ona.

Imunizacija je danas nastavljena i u KCS, a rukave su zavrnuli medicinski radnici Prve hirurške, Urgentnog centra, Fizikalne medicine.

– Tokom 5.i 6. januara u KCS vakcinisano je ukupno 410 zdravstvenih radnika. Nastavljamo vakcinaciju i naredne nedelje. Osim Fajzerove vakcine imaćemo od naredne nedelje i rusku “sputnjik ve“ vakcinu – kaže dr Vesna Mioljević, direktorka Službe za epidemilogiju KCS.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar danas je rekao da je do sada vakcinisanmo više od 4.000 zdravstvenih radnika i oko 3.000 korisnika staračkih domova, a da je plan da se do kraja nedelje vakciniše još oko 3.000 ljudi.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter