Izvor: Blic.rs
28.01.2021 u 14:37
0

DRAMA OKO VAKCINE: EU poslala inspekciju u fabriku AstraZeneke

Belgijski regulatori pokrenuli su istragu u pogonu za proizvodnju vakcina kompanije AstraZenece u blizini Brisela. Istragu je zahtevala Evropska komisija u trenutku eskalacije spora oko nestašice vakcina u Evropskoj uniji

Prva poseta zvaničnika belgijske Savezne agencije za lekove završena je u sredu u pogonu u gradu Senefe, u provinciji Eno, saopštilo je ministarstvo zdravlja u Belgiji. Uzorci i evidencije su uzeti iz postrojenja, a dalji pregled objekta očekuje se narednih dana.

Istragu je zatražila izvršno telo EU zbog sumnji u AstraZenekino objašnjenje očekivanog manjka isporuka vakcina u EU.

Anglo-švedska kompanija saopštila je da će u prvom kvartalu moći da isporuči državama članicama EU samo oko 25 odsto od 100 miliona ugovorenih doza zbog problema u belgijskoj fabrici koja je u vlasništvu francuske kompanije Novasep. Očekuje se da će AstraZenekinu vakcinu u petak odobriti Evropska agencija za lekove.

SAZNAJTE I OVO

TEŠKA TRAGEDIJA U LESKOVCU: Muškarca pregazio voz, na mestu ostao mrtav

NIGDE BEZ KAPE I RUKAVICA: Tokom dana oblačno i suvo, temperatura do 10 stepeni

TEŠKA SAOBRAĆAJKA: Automobil se prevrnuo, povređeni žena i malo dete

SELAKOVIĆ: Svaka generacija Srba prilaže nešto Svetosavlju

Evropska komisija se za sada ne oglašava i nije potvrdila da je ona zatražila istragu i povodom čega.

Belgijske vlasti su poručile da će sada u saradnji sa stručnjacima iz Holandije, Italije, Španije i drugih država „analizirati nalaze“.

Portparolka belgijskog ministarstva zdravlja izjavila je da je inspekcija u pogonu AstraZeneke u Seneffeu obavljena kako bi se sa sigurnošću utvrdilo da je kašnjenje isporuke „zaista zbog problema sa proizvodnjom u belgijskoj fabrici“. Kako je dodala, istraga se obalja u „potpunoj transparentnosti“.

Inspekcija se dovodi u vezi sa jučerašnjim sastankom u Briselu. Šef AstraZeneke Paskal Sorio tek je uveče odlučio da dođe na sastanak, a prethodno se tokom dana pojavila vest da kompanija neće nikoga slati na sastanak sa predstavnicima EU jer „nema šta da doda“.

Osim što su rekli da će „nastojati da održavaju kontakte kako bi osigurali dostavu vakcina na vreme“, u sedištu EK nisu mogli da pruže nikakve nove informacije o razgovorima.

Nisu hteli da iznesu detalje o razgovorima sa šefom AstraZeneke. Ponovili su samo da je izvršni direktor izrazio volju da sarađuje kako bi se pronašlo rešenje. Komisija sada čeka da AstraZeneka pošalje detaljan plan i predloži kako bi rešila problem.

Još se čeka konačan odgovor kompanije na pitanje o mogućoj objavi ugovora. EU je pod pritiskom da objavi ugovor potpisan sa AstraZenekom kako bi i javnost videla ko govori istinu.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter