Izvor:
09.03.2017 u 22:59
0

Sad je stvarno preterala: MILIĆ TRAŽI DA POLITIČARI „OBJASNE“ SRBIMA ZAŠTO IH JE NATO BOMBARDOVAO!

Centar za evroatlantske studije pozdravio je sve učestaliju i očito plodnu komunikaciju premijera i predsedničkog kandidata Aleksandra Vučića sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom i istovremeno pozvao premijera i njegov izborni štab da se jasno odrede o tome što mediji njemu naklonjeni za opozicione kandidate koriste pežorativnu odrednicu "NATO koalicija".

Cenar istovremeno poziva sve javne aktere, a predsedničke kandidate pogotovu, da predstojeću godišnjicu NATO bombardovanja iskoriste i kao povod za odgovornije informisanje birača o, kako se navodi, uzrocima, povodima, glavnim akterima, ljudskim i matrijalnim gubicima tokom oružanih sukoba na Kosovu, koji su pethodili i značajno odredili trajanje NATO bombardovanja SRJ.

U saopštenju CEAS-a se navodi nepotvrđena informacija da se ba godišnjicu bombardovanja očekuje primopredaja MIGO-va iz Rusije u prisustvu ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, te podseća da i ruski zvaničnici, kao i veliki deo javnosti u Srbiji, i dalje govore o hiljadama pobijenih srpskih civila tokom NATO bombardovanja, dok se žrtve kosovskih Albanaca tokom rata na Kosovu skoro uopšte ne spominju.

Centar navodi, pozivajući se na podatke Fonda za humanitarno pravo, da je od 24. marta do 9. juna 1999. godine od posledica dejstva NATO avijacije poginulo 758 ljudi, od čega 267 u centralnoj Srbiji, deset u Crnoj Gori, a ostali na Kosovu i Metohiji.

Od toga su 450 bili civili, a oko 300 pripadnici Vojske Jugoslavije, MUP-a Srbije i Oslobodilačke vojske Kosova.

Istovremeno, trvdi CEAS, od početka 1998. do kraja 2000. godine , na primer, u sukobima na Kosovu poginulo je ukupno oko 13.500 ljudi, od čega oko 10.800 Albanaca, 2.200 Srba i oko 500 Roma i drugih nealbanaca, navodi se u saopštenju.

Iz CEAS-a podsećaju da aktuelna vlada stoji iza Individualnog akciononog plana partnerstva (IPAP) sa NATO, da je Skupština usvojila zakone kojima se omogućava pripadnicima oružanih snaga Srbije i drugih, da učestvuju u misijama u kojima učestvuje i NATO, te da se kroz fondove formirane od NATO-a i zemalja članica realizuju zajednički programi poput onoga o delaboraciji municije u Tehničko remontnom zavodu u Kragujevcu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter