
ZDRAVO ILI NEZDRAVO? Evo šta je ZAISTA crvena tečnost koja izlazi iz mesa, a nije krv!
Crveni sok u sirovom mesu nije krv, iako mnogi misle tako. To je kombinacija vode i mioglobina – proteina koji dovodi kiseonik do svih ćelija mišića. Tokom pripremanja hrane za prodaju većina krvi se odstrani iz sirovog mesa, dok se ostatak zadrži u mišićima.
Miogoblin ima tamnu boju. Ako životinja koristi više svoje mišiće, oni će imati više mioglobina i njihovo meso biće crvenije. Mišići goveda predodređeni su za dugotrajno stajanje i hodanje zbog čega je njihovo meso intenzivne crvene boje.
Nasuprot tome, pile je podložnije kratkotrajnim periodima kretanja, zbog toga se u mesu pernatih životinja retko kad može naći veća količina ovog ružičastog soka. Živina i ribe se manje kreću i to je razlog zbog čega kod belog mesa nema nikakve “krvi”, jer sadrži malo mioglobina.
Neke životinje, kao kokoške, sadrže i belo i tamno meso, koje se uglavnom nalazi u nožnim mišićima. Ako ste se ikad pitali zašto divlje peradi sadrže najviše tamnog mesa, to je zato što često lete, a povećana upotreba mišića znači da meso sadrži više mioglobina.
Svinje se često nazivaju “drugim belim mesom”, a to je zato što, iako sadrže mioglobina u svojim mišićima, nivo je mnogo manji nego kod goveda. Isti slučaj je sa ribama, jer većina njih je u stanju da pluta u vodi, bez potrebe da mnogo koristi mišiće.
Određene vrste migratornih riba, poput tune i ajkule, koje plivaju duže, imaju tamno meso, a to je opet zbog povećanog mioglobina.
Mioglobin pokazuje da li je meso prekuvano
U kombinaciji s visokim temperaturama kojima izlažemo meso prilikom kuvanja ili pečenja mioglobin menja boju mesu – ružičasta i izraženo crvena boja zato simbolizuje sočnost mesa, a sivilo i tamno smeđa boja prepečenost.
– Dodatkom kiseonika mioglobin postaje crven, ali kada se zagreva i dobija druge molekule, onda menja boju. Zato crvenilo na kuvanom mesu označava sočnost. Kad se meso kuva, toplota izaziva druge proteine mesa da iscede svu svoju vlagu – prenosi “Njujork Tajms”.
Mioglobin može biti i indikator svežine mesa. U dodiru s kiseonikom, ovaj protein menja boju u sivosmeđu, pa će sirov komad ove boje upućivati na odrezak koji dugo stoji u prodavnici.
Izvor: Kurir
Foto: Pixabay.com
Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.
Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74
Pročitaj još iz rubrike

KLJUČNA KOMPONENTA VAŠEG ORGANIZMA: Mnogostruke koristi kolagena

UZNEMIRUJUĆE I NEREALNO: Kenedi obećao pronalazak uzroka autizma

ZAŠTITA JE OBAVEZNA: Prekomerno izlaganje suncu može biti fatalno

VEĆINA LJUDI NI NE ZNA DA JE INFICIRANO: Opasnosti koje donosi heliko bakterija
