Izvor: Objektiv.rs
19.07.2021 u 09:37
0

MOGU DUŽE POTRAJATI: Kada obično prestaju JUTARNJE MUČNINE tokom trudnoće?

Mučnine nisu znak da sa bebom nešto nije u redu

PROČITAJTE JOŠ

CRNI REKORD ZA BELGIJU: U poplavama poginulo 36 osoba, a nestalih ima 163!

TANJA SAVIĆ ZAPROŠENA! Momak pao na kolena i izvadio prsten u toku nastupa! (VIDEO)

ISPROBAJTE OVAJ KOLAČ: Mekano testo sa sočnim prelivom ostaviće vas bez daha!

PROČITAJTE PAŽLJIVO SAVETE KOZMETOLOGA! Kako da se pravilno sunčate, a da ne naškodite koži!

Jutarnje mučnine su tokom trudnoće sasvim normalna pojava. Neko ih ima, neko ne, a dešava se da ih trudnice veoma teško podnose.

Mnoge od njih ipak zanima do kada će trajati jutarnje mučnine.

To zavisi od brojnih faktora, ali uglavnom je to oko trećeg meseca trudnoće, odnosno između 12. i 14. nedelje. 

Uprkos tome, postoje žene kod kojih jutarnje mučnine znatno duže traju. Kod malog broja trudnica se mučnine mogu nastaviti i tokom drugog, pa čak i tokom trećeg trimestra.

Mučnina će vam najverovatnije prestati sama od sebe i to odjednom. Ujutru ćete se probuditi i imaćete osećaj da su mučnine nestale preko noći.

Ipak, može da se desi da se one postepeno smanjuju, sve dok u jednom momentu ne primetite da su potpuno nestale.

Mnoge žene čak ni ne primete da se sve primirilo. Ukoliko prestanu odjednom, nemojte da brinete i da mislite da sa bebom nešto nije u redu. Ono što je takođe moguće, jeste da vam se jutarnje mučnine ponovo vrate. Tu su obično uključeni i drugi faktori, poput hrane koju ste jeli ili ako niste jeli ništa. Svakako ne treba da se brinete oko toga da li jutaranje mučnine utiču na bebu. Sasvim je razumljivo što se pitate da li toliko naprezanje i pvoraćanje deluje na bebin razlog, ali svi podaci ukazuju na to da ne postoji razlog za brigu.

Ukoliko se dešava da veoma lesto povraćate i da ne možete nijednu hranu da zadržite u organizmu, tada bi ipak trebalo da se obratite lekaru. Lekari svakako smatraju da ne treba da se brinete ukoliko zbog mučnine ne možete da se hranite kao što ste to radili uobičajeno. Savet je da jedete ono što vam prija i što deluje na takav način da vam smanjuje mučnine. Da li jutarnje mučnine utiču na bebu? Oko ovoga ne treba da se brinete. Mučnine ne utiču na bebu u vašem stomaku. Sasvim je razumljivo što se pitate da li toliko naprezanje i povraćanje deluje na bebin razvoj, ali svi podaci ukazuju na to da ne postoji razlog za brigu.

Ukoliko se dešava da povraćate non-stop i nijednu hranu ne zadržavate u organizmu, tada bi trebalo da se obratite lekaru. Postoji stanje koje se naziva Hipermesis gravidarum, a koje je moguće u trudnoći. Lekari savetuju da se ne brinete mnogo ukoliko ne možete zbog mučnine da se hranite savršeno zdravo ili pak dovoljno. Jedite ono što vam prija i od čega vam se mučnine smiruju.

Trebalo bi da se javite lekaru ako:

1. Ne možete da zadržite hranu ili tečnost u roku od 24 sata 2. Mokraća vam je tamnije boje

3. Niste piškili više od osam sati

4. Osećate veći umor, vrtoglavicu ili nesvesticu kada stojite

5. Imate bolove u stomaku

6. Imate temperaturu višu od 38 stepeni Celzijusa

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter