Izvor:
25.01.2018 u 23:05
0

PREDSEDNICA SRPSKOG PARLAMENTA U POSETI GRUZIJI: Maja Gojković razgovarala sa Iraklijem Kobahidžeom! (foto)

Predsednica srpskog parlamenta Maja Gojković započela je posetu Gruziji sastankom sa gruzijskim kolegom Iraklijem Kobahidzeom, a istaknuto je da će ova poseta, prva na nivou predsednika parlamenata u istoriji odnosa dve zemlje, dati snažan podsticaj razvoju parlamentarne i ukupne saradnje dve zemlje.

U razgovoru je istaknuto da Srbiju i Gruziju veže tradicionalno prijateljstvo i dobri odnosi, a da je zadatak da se u narednom periodu, oslanjajući se na bliskost između dva naroda i zajedničke interese, intenziviraju i unaprede odnosi u svim segmentima, posebno u oblasti ekonomije, gde ima značajnih potencijala za razvoj.

Predsednica Narodne skupštine je ocenila da je na parlamentarnom nivou važno intenzivirati susrete i saradnju radnih tela, posebno u oblasti spoljnih poslova, evrointegracija, privrede, trgovine i kulture, a Gojković i Kobahidze su se saglasili da je važno unaprediti saradnju delegacija parlamenata u međunarodnim parlamentarnim organizacijama i grupa prijateljstva, navodi se u saopštenju iz parlamenta.

Predsednici dva parlamenta istakli su značaj poštovanja međunarodnog prava i principa teritorijalnog integriteta i suvereniteta međunarodno priznatih država.

Gojković je zahvalila Gruziji na kontinuiranoj i principijelnoj podršci po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije, kao i kada je reč o zahtevima za članstvo tzv. „Kosova“ u međunarodnim organizacijama i institucijama.

Kobahidze je istakao da Gruzija podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i da je stav Gruzije po tom pitanju čvrst, i zahvalio Srbiji na poštovanju teritorijalnog integriteta Gruzije.

Predsednica Narodne skupštine je, govoreći o terorističkom činu ubistva srpskog političara sa Kosova i Metohije Olivera Ivanovića, rekla da Srbija insistira da se ovaj zločin rasvetli u što kraćem roku, u interesu bezbednosti Srba na Kosovu i Metohiji i ukupne stabilnosti.

Gojković je naglasila da Srbija insistira na primeni Briselskog sporazuma, pre svega na formiranju Zajednice srpskih opština i upoznala Kobahidzea o teškom stanju u kom se nalaze srpske crkve, manastiri i kulturne baštine na prostoru Kosova i Metohije.

Gojković je ukazala da je važan osnov saradnje Srbije i Gruzije i proces evrointegracija, ukazujući da u ovom procesu Skupština Srbije ima značajnu ulogu kroz harmonizaciju zakonodavstva i reformske procese.

Gojković i Kobahidze su se saglasili da je i u tom kontekstu važna saradnja dva parlameneta, odnosno razmena iskustva.

Predsednici dva parlamenta složili su se da je potrebno da se u narednom periodu usmeri pažnja na jačanje privredne saradnje i povećanje nivoa robne razmene, kao i saradnje u oblasti turizma, obrazovanja i kulture.

Gojković je predsednika Parlamenta Gruzije pozvala u posetu Srbiji u cilju daljeg unapređenja parlamentarne saradnje i ukupnih odnosa.

Izvor: Tanjug
Foto: INFORMATIVNA SLUŽBA SDP, Twitter/Tanjug INFO‏

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter