Izvor:
30.05.2019 u 11:57
0

RADOJIČIĆ: Četiri zgrade do kraja 2019. energetski efikasnije!

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je danas da uskoro počinje rekonstrukcija objekata Hitne pomoći, Gradske biblioteke, Studentske poliklinike i Stacionara, kako bi, kaže, ti objekti bili energetski efikasni i trosili manje energije.

Rekonstrukcija se sprovodi u okviru projekta "Termalna rehabilitacija javnih zgrada-unapređenje energetske efikasnosti u Beogradu", koji će se, prema Radojičićevim rečima, realizovati do kraja 2019, a čija vrednost iznosi 16 miliona evra.

Od tog iznosa, kaže gradonačelnik, 11 miliona evra su sredstva iz IPA fondova Evropske unije, a pet miliona iznosi zajam koji Grad Beograd uzima od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), prenosi gradska uprava.

– Obavićemo rekonstrukciju četiri objekta koja su od vitalnog značaja za funkcionisanje grada, a koji u Beogradu decenijama nisu obnovljeni. Recimo, od kada je izgrađena zgrada Hitne pomoći šezdesetih godina, ona nikada nije rekonstruisana, dok se broj naših stanovnika značajno povećao – ukazao je Radojičić.

Navodi da će Beograd konačno imati Hitnu pomoć, Gradsku biblioteku, Studentsku polikliniku i Stacionar po evropskim standardima, i koji će moći da odgovore potrebama građana.

Dodaje da iako nije bilo lako doći do tačke u kojoj Grad ima projekat koji je spreman za finansiranje, zahvaljujući svim nadležnim sekretarijatima i institucijama Grada, koji su radili na rešavanju imovinsko pravnih odnosa, pripremi tehničke dokumentacije, projekat je spreman za realizaciju.

Direktor Regionalne agencije za razvoj i evropske integracije Beograd (RAREI), Snežana Radinović, ističe da je veliko zadovoljstvo što je nakon višegodišnjeg rada RAREI na pripremi ideje i samog projekta, taj projekat odobren za finansiranje iz sredstava Evropske unije kroz IPA 2 komponentu.

Ovo nije i jedini projekat Grada finansiran iz EU sredstava. U poslednjih nekoliko godina, RAREI je uspela da povuče sredstva za Grad Beograd i kroz projekte finansirane iz različitih programa Evropske unije – kaže ona.

Objašnjava da će ovi projekti doprineti unapređenju modela upravljanja urbanim šumama, uređenju urbane sredine na odabranoj lokaciji u Beogradu uz pomoć prirodnih rešenja, kao i podršku u radu zaposlenih iz lokalne samouprave u pojedinim procedurama.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar