Izvor: Novosti
09.10.2021 u 07:48
0

UVREDIO SVE VERNIKE: Milo iskazao dosad neviđenu netrpeljivost prema religiji

Presednik Crne Gore Milo Đukanović, ateista po sopstvenom priznanju, uputio je teške i uvredljive poruke svim verskim zajednicama u Crnoj Gori. Time je napravio incident nezamisliv u bilo kojoj demokratski uređenoj državi.

Ovako se u krugovima SPC, ali i ostalih verskih zajednica koje deluju u Crnoj Gori, gleda na poslednju provokaciju crnogorskog predsednika. U njenom središtu prepoznaje se otvorena netrpeljivost prema Srpskoj crkvi, ali i njegov odnos prema religioznim osećanjima građana.

PROČITAJTE JOŠ:  LOŠE VESTI ZA UBICE ĐOKIĆA: Ostavljeni tragovi na mestu ubistva

– Nisam se povlačio po podu i lizao kašike, širio pandemiju i raspoređivao ljude, verske fanatike iz jedne verske zajednice na odgovorna mesta u državi, pokušavajući da ih predstavim kao eksperte – izjava je kojom je skandalizovao javnost Đukanović.

Na ovu otrovnu izjavu zasad je reagovala samo Mitropolija crnogorsko-primorska. NJen pravni zastupnik Dalibor Kavarić kaže, da čin poklonjenja ili „metanija“, kako se zove u pravoslavnoj crkvi, predstavlja znak odavanja potpune pokornosti, ljubavi i pokajanja prema Gospodu Bogu, što Đukanović doživljava kao „povlačenje po podu“.

– Svojom hulnom, uvredljivom i podrugljivom izjavom o „povlačenju po podu“ predsednik Crne Gore je, osim što je uvredio i pohulio na Gospoda Boga, ujedno uvredio i sve verne Jevreje, muslimane i hrišćane, iako je prvobitno shvaćeno da se odnosi samo na premijera Krivokapića i SPC – rekao je Kavarić. – Ova izjava diskredituje sve temeljne svetske religije. U pravoslavnoj veri tzv. čeoni poklon (klanjanje do pojasa ili čelom do poda) se izvodi samo u određenim prilikama, dok kod Jevreja i muslimana veliki deo verskog obreda zasnovan je upravo na tom činu.

Mitropolija crnogorsko-primorska u reagovanju navodi da bi to što misli građanin Milo Đukanović o crkvenim verskim obredima trebalo da bude njegova privatna stvar.

PROČITAJTE JOŠ:  Tri i po godine zatvora za smrtnu saobraćajnu nesreću u Zemunu

– Dok je taj građanin predsednik naše države, dužni smo da se oglasimo kada on javno vređa i ponižava sveštene radnje koje se sprovode na našim duhovnim sabranjima. NJegovi politički i ideološki obračuni sa premijerom i ministrima Crne Gore, ni najmanje ne ulaze u oblast interesovanja Crkve, ali zloupotreba crkvenih tema u svrhe Đukanovićevog političkog pravdanja i napada na druge aktere društvenog života duboko vređa osećaje velikog broja građana Crne Gore – navodi se u saopštenju.

PAO NA ISPITU POZNAVANJA USTAVA

U mitropoliji podsećaju da je Đukanović prošle godine pao na ispitu poznavanja crnogorskog ustava, kada je pokušao da uređuje unutrašnje ustrojstvo SPC i eparhija u Crnoj Gori.

– Kako ne vidi da kada se god dohvati crkvenih tema i dilema, on lično, kao i politika koju predstavlja, srljaju u propast i gube poverenje naroda? Funkciju predsednika „svih građana“ zloupotrebljava kako bi delio građane.

Od sada naše vesti možete čitati i na zvaničnom Twitter nalogu HappyBSC portala.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter