Izvor: Glas Srpske/BN
12.05.2020 u 18:42
0

DAN VOJSKE REPUBLIKE SRPSKE Izvojevana pobeda i sačuvan srpski narod!

Donošenjem zakona o formiranju Vojske Republike Srpske 12. maja 1992. godine osnovana je obrambena snaga srpskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Iako Vojska Republike Srpske ne postoji od 1. januara 2006. godine, Treći pešadijski puk „Republika Srpska“ u okviru Oružanih snaga BiH neguje vojnu tradiciju i identitet Vojske RS. Današnji dan se proslavlja kao Dan Vojske Srpske i Trećeg pešadijskog puka. Krsna slava Vojske Republike Srpske je Vidovdan.

PROČITAJTE JOŠ I OVO

UNUK MU JE POBIO PORODICU Dedi oduzeli pušku, i on hteo da ubije svoju ženu!

DAN KAD JE SVET ODAHNUO Uhapšen najveći nacistički zločinac (VIDEO, FOTO)

Deca će u Srbiju moći bez testa na koronu

CECA OTVORENO O ČEDI: Oprostila sam mu sve, a Bog će da sudi!

POJAČANJE! Kristina Iglendža novo lice Happy TV!

Vojska Republike Srpske prošla je put od oko 185.000 vojnika u ratnim uslovima do 3.981 oficira i vojnika 2004. godine, pred njeno rasformiranje.

Ovu oružanu silu Republike Srpske činilo je šest korpusa Кopnene vojske, kao i Vazduhoplovstvo i protivvazdušna odbrana.

Кorpusi su bili teritorijalno određeni: Prvi i Drugi krajiški, Istočnobosanski, Drinski, Sarajevsko-romanijski i Hercegovački korpus.

Vojska Republike Srpske imala je u svom sastavu 44 jedinice ranga bataljon/divizion i 106 jedinica ranga puk/brigada, a do kraja 1994. godine i jednu samostalnu diviziju.

Za potrebe određenih borbenih aktivnosti bili su formirani privremeni sastavi kao taktičke i operativne grupe.

– Vojska Republike Srpske bila je odbrambena snaga koja je sačuvala srpski narod, njegov identitet, vekovna ognjišta i istoriju – istakao je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik u kasarni „Kozara“ u Banjaluci gde je danas obeležen Dan Vojske Republike Srpske i Trećeg pešadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH.

Dodik je naglasio da je slavan ratni put Vojske Republike Srpske i da je srpski narod ponosan na sve njene pripadnike.

Prema njegovim rečima, Vojska Republike Srpske baštinila je tradiciju antifašizma i JNA, a mnogi njeni oficiri prešli su iz JNA.

OVO MORATE ZNATI

PODLOST BILA GEJTSA Sklonio svoju decu, a našu hoće da čipuje

NEVEROVATNO! NOLE PRIZNAO DA NE JEDE PO 16 SATI VEĆ GODINU I PO DANA!

NAJNOVIJI PODACI MINISTARSTVA ZDRAVLJA O KORONA VIRUSU: Preminule dve osobe, 67 pozitivno

Vuhan planira da testira svih 11 miliona stanovnika na Kovid

– U Vojsci Srpske gotovo da nije bilo primera da su paravojne strukture bile dominantne na određenom prostorima. Ona je pod vojnom komandom Ratka Mladića i političkim rukovodstvom Radovana Karadžića, Biljane Plavšić i Nikole Koljevića izvršavala svoje zadatke u skladu sa međunarodnim pravilima ratovanja. To će ostati zapisano – rekao je Dodik.

Vojnici, podoficiri, oficiri i tadašnje političke strukture, poručio je on, moraju da budu ponosni na ono što su učinili.

– Borili smo se jer smo imali ideju, a to je sloboda za srpski narod i njegova teritorijalna organizacija u našu državu na ovim prostorima. Republika Srpska je formirana sa ciljem da bude nezavisna država i u vreme rata je to bila – istakao je Dodik.

Komandant Trećeg pešadijskog Republika Srpska puka Milan Radojičić rekao je da danas sećamo više od 23.000 junaka koji su ugradili život u temelje Srpske.

– Treći pešadijski Republika Srpska puk čuva tradiciju VRS, koja je sačuvala vekovna ognjišta, to nikada ne sme biti zaboravljeno, a naša je obaveza da tu tradiciju baštinimo – naglasio je Radojičić.

Parastos u Spomen-sobi Vojske Republike Srpske u kasarni „Kozara“ služilo je sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve, a prisustvovali su srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske Željka Cvijanović, predsednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, predsednik Vlade Srpske Radovan Višković, ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač i direktor Policije Darko Ćulum, predsedavajući Saveta ministara Zoran Tegeltija te zamenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić i mnogi drugi zvaničnici Republike Srpske.

Nako služenog parastosa, u Spomen-sobi položeni su venci i ruže.

Poštovani čitaoci, Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti ovde za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter