Izvor: Tanjug
15.11.2020 u 08:13
0

DANAS IZBORI U BIH: Više od tri miliona ljudi ima pravo glasa

Specifičnost ovih izbora je u tome što je očito da se trend iseljavanja iz BiH nastavlja, jer je i broj upisanih birača manji u odnosu na 2016.

U Bosni i Hercegovini, osim u gradu Mostaru, danas će biti održani sedmi lokalni izbori od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

PROČITAJTE I OVO

EPIDEMIOLOG KON JASAN: O policijskom času se nije pričalo na Kriznom štabu, a evo i ZAŠTO

NAPADI NA UNIFORMU SVE ČEŠĆI: TUKLI IH, UBADALI, ČAK I UJEDALI

KRVAVI OBRAČUNI SVE ČEŠĆI: Za dva meseca ČETIRI SAČEKUŠE

BEOGRAD BLISTA: Večeras upaljena novogodišnja rasveta

EKSPERTI POZIVAJU NA OPREZ: Maske čak i do četiri puta smanjuju smrtnost

Biračka mesta će biti otvorena od 7.00 do 19.00 časova, a do kraja izbornog dana na snazi je zabrana objavljivanja rezultata istraživanja javnog mnjenja u vezi sa izborima.

Prema podacima CIK BiH, pravo glasa na ovim izborima ima 3.283.380 birača, koji će glasati na 5.759 biračkih mesta, uključujući i 388 redovnih mobilnih timova.

Od tog broja 3.141.257 je redovnih, 102.377 onih koji će glasati putem pošte, a 17.058 putem mobilnog tima.

Među upisanim je i 14.059 birača sa statusom raseljenog lica.

Građani Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta će ove godine birati 56 skupština opština u Republici Srpskoj, 64 opštinska veća u Federaciji BiH, 120 načelnika opština u BiH, sedam skupština gradova u Republici Srpskoj, 14 gradskih veća u BiH, 22 gradonačelnika u BiH i Skupštinu Brčko distrikta.

Zagarantovana su mesta za pripadnike nacionalnih manjina u 21 opštini za 23 kandidata.

SAZNAJTE JOŠ

DRAMA SA SREĆNIM KRAJEM: Srpkinje pobedile Turkinje posle dva produžetka!

PREDSEDNIK ALEKSANDAR VUČIĆ ČESTITAO KOŠARKAŠICAMA: Srbija je uvek uz vas!

ŠOK! KOLAROV NAPUSTIO REPREZENTACIJU: Kapiten se vratio u Italiju i RAZOČARAO saigrače

Na izborima učestvuju 543 politička subjekta, od kojih je 129 političkih stranaka, 262 nezavisna kandidata, 72 koalicije, devet listi nezavisnih kandidata, kao i 71 kandidat za nacionalne manjine.

Predstavnici međunarodnih organizacija i ambasada pozvali su građane da izađu na izbore, jer je, kako su poručili, njihov glas važan.

Prema mnogim analizama, ovi lokalni izbori biće uvod u „tektonske promene“ na političkoj sceni BiH.

Lokalni izbori u BiH održavaju se u vreme vrhunca pandemije korona virusa pa su masovna predizborna okupljanja bila onemogućena. Tokom kampanje bilo je dosta prijava zbog kršenja Izbornog zakona. Izbori u Mostaru zakazani su za 20. decembar i biće to prvi izbori nakon 12 godina.

Specifičnost ovih izbora je u tome što je očito da se trend iseljavanja iz BiH nastavlja, jer je i broj upisanih birača manji u odnosu na 2016.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar