Izvor: Tanjug
15.11.2020 u 10:56
0

KORONA U SLOVENIJI: Trudnice mogu da se udaju kao „hitni“ slučaj

Zbog novih restriktivnih mera u Sloveniji parovi se do smirivanja epidemije ne mogu venčavati, osim u „hitnim i nužnim“ slučajevima, a ministar u vladi Janeza Janše kao opravdani razlog za hitno venčanje naveo je – trudnoću mlade.

PROČITAJTE I OVO

Vučić Irineju: Nikada niste bili potrebniji srpskom narodu

SRBIJA U CRNIM BROJKAMA Stručnjaci apeluju: Najgore tek sledi!

CENA MU SE VINULA U NEBO: Ovaj proizvod je zdrav, svi ga kupujemo, ali je sada doživeo BUM!

Parovi u izuzetnim slučajevima u vreme pandemije mogu da sklope brak uz primenu epidemioloških mera i prisutnost matičara i najviše još dve osobe, kao i uz dozvolu nadležnog ministra.

Na molbu Mitje Zalara, pravnika i nekadašnjeg ministra za pravosuđe u jednoj od ranijih „liberalnih“ vlada, da se pojasni koji su mogući razlozi za odobravanje izuzeća, odnosno u kojim će se slučajevima dopustit „nužno“ venčanje, na Tviteru je odgovorio ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs.

– Venčanje iz nužde je ono koje se odobri kako konzervativnu baku kroz koji mesec ne bi trebalo uveravati da je rođeno dete nedonošče – odgovorio je Hojs liberalnom kolegi.

Uvek ozbiljan političar, član stranke premijera Janše, svojim je odgovorom neke nasmejao u vreme pandemije, a neke razljutio.

Nezadovoljne reakcije navode da je ministrov odgovor potpuno neprimeren, da se s takvim stvarima ne treba šaliti niti potcenjivati pravne i druge dileme nakon zabrane skoro svih venčanja, a posebno svadbenih okupljanja u mračno vreme pandemije.

SAZNAJTE JOŠ

DANAS IZBORI U BIH: Više od tri miliona ljudi ima pravo glasa

MERKELOVA ODLUČILA: Saopšteno ko će u Nemačkoj prvi primiti VAKCINU protiv korone

PANIKA U SVETU: Tajfun briše sve pred sobom, poginulo više od 60 osoba, naređena evakuacija!

Prema podacima državnog statističkog zavoda u Sloveniji, skoro polovina dece rođene u jednoj godini na svet dođe van braka.

Nevenčani parovi s detetom se civilnim ili crkvenim obredom u najvećem broju slučajeva formalno vežu kasnije, ponekad kad već imaju i više dece.

Jedina zemlja u Evropi koja ima više dece rođene u vanbračnim zajednicama je Francuska sa 60 odsto.

Mladi parovi u bivšoj Jugoslaviji često su živeli zajedno, ali se nisu venčali i imali su različite adrese prebivališta jer su tako „samohrane“ majke dobijale veću socijalnu pomoć i dečji dodatak.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter